Насловна Најновије Министарство финансија БиХ незаконитим путем дозначило средства Министарству одбране; Кошарац: Ово је...

Министарство финансија БиХ незаконитим путем дозначило средства Министарству одбране; Кошарац: Ово је опасан преседан

318
0

Министарство финансија и трезора је незаконитим путем и без нове одлуке Савјета министара БиХ дозначило средстава из текуће буџетске резерве Министарству одбране БиХ за потребе набавке неборбених хеликоптера, сазнаје РТРС.

Незаконито поступање и скандал у режији два министарства у Савјету министара БиХ опасан је преседан, став је министра спољне трговине и економских односа БиХ Сташе Кошарца.

– У Одлуци о вишегодишњем пројекту набавке хеликоптера за Министарство одбране и Оружане снаге БиХ јасно је дефинисано да ће средства од 3.600.000 КМ бити обезбијеђена из текуће резерве буџета институција БиХ до 30.9.2023. године. То подразумијева нову одлуку Савјета министара БиХ, што је потврдио и Уред за законодавство – рекао је Кошарац.

Чињеница да су министар одбране БиХ и замјеник министра финансија поступили без нове одлуке Савјета министара БиХ, упозорио је Кошарац, представља грубо одузимање надлежности Савјета министара БиХ.

– Одузели су надлежност Савјету министара БиХ, који је према Закону о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ надлежан да доноси потребне одлуке о утрошку буџетских средстава из текуће резерве – нагласио је Кошарац.

Додао је да је овакво бахато понашање представника тзв. Тројке потпуно неприхватљиво.

– Треба потпуно отворено рећи да су на овај начин одузели новац од пољопривредника којима треба надокнадити штету због појаве афричке свињске куге, затим од пољопривредника којима су уништени усјеви усљед временских неприлика, као и од локалних заједница које су претрпјеле штете од поплава и слично – додао је Кошарац.

Позвао је надлежне органе да испитају законитост оваквог поступања.

– На врло перфидан начин, незаконито и без нове одлуке Савјета министара БиХ, неко је самовољно одлучио да утроши средства из текуће буџетске резерве. Због незаконитог поступања неко мора сносити одговорност – закључио је Кошарац.

ИЗВОРртрс
Претходни текстПочиње исплата штете за 126 пољопривредних произвођача
Сљедећи текстНије подржан извјештај о раду Савјета министара за 2022. годину