Насловна Најновије Мирно на барикадама, још увијек без одговора Кфора

Мирно на барикадама, још увијек без одговора Кфора

157
0

Срби на сјеверу Косова и Метохије ушли су у девети дан протеста на барикадама, због хапшења сународника. Исто толико затворени су и прелази Јариње и Брњак, под контролом приштинске полиције.

Бившем полицајцу Дејану Пантићу одбијена је жалба на притвор, а његовом колеги Слађану Трајковићу, који је ухапшен у четвртак, суд у Приштини одредио је притвор до 30 дана, због наводних ратних злочина.

Љекари и медицинско особље Здравственог центра у Косовској Митровици налазе се такође на барикадама на сјеверу КиМ.

-Приморани смо да будемо овде, ово је наша реакција на свакодневне, непримјерене акције власти у Приштини против нашег народа – каже професор доктор Златан Елек.

Подвлачи да је „ово одговор власти у Приштини, која каже да се на барикадама налазе криминалци“.

– Ми смо обични грађани, наоружани само добром вољом за опстанак и останак на овим просторима и бићемо овдје све док буде било потребно и док се не ослободе наши неправедно ухапшени грађани, а специјалне јединице, којима није мјесто овде, не повуку са сјевера Косова – поручује доктор Елек.

Адвокат Љубомир Пантовић изјавио је да је апелациони суд у Приштини одбио жалбу против одређивања притвора његовом клијенту Дејану Пантићу, бившем припаднику приштинске полиције који је прошле суботе ухапшен на пункту Јариње, а због чијег хапшења су Срби са сјевера КиМ и подигли барикаде.

– Оно што нам стоји на располагању је једно ванредно правно средство. Ми ћемо већ у понедјељак предати врховном суду КиМ захтјев за заштиту законитости против рјешења апелационог суда у Приштини којим је одбио жалбу на одређивање притвора, јер су му ускраћена права која има по закону, али и људска права која су загарантована многим међународним документима, а која су формално у примјени и на овом подручју – рекао је Пантовић.

Осим тога, Пантовић додаје да је у петак послао претпретресном судији који је Пантићу одредио притвор захтјев да се Пантићу хитно омогући телефонски разговор макар од минут-два да би се чуо са члановима породице.

Захтјев који је Србија упутила КФОР-у за повратак српских снага безбједности и даље је без одговора. Мисија је саопштила да Кфор има капацитет да омогући безбједно окружење и слободу кретања за све заједнице, на основу Резолуције 1244.

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је јуче Приштини а и свима другима да им држава Србија неће бити дата на тацни, онако како би они то вољели, као и да Србија припада овом народу. Каже да је претходних дана могло да се види пуно нелогичности по питању дешавања на КиМ.

ИЗВОРртс
Претходни текстФинале Свјетског првенства, за титулу се боре Француска и Аргентина
Сљедећи текстДанас претежно облачно и хладно