Насловна Најновије Мијатовић: Романија на мапи значајних туристичких дестинација

Мијатовић: Романија на мапи значајних туристичких дестинација

326
0

Чланови Планинарског друштва „Гласинац“ са Сокоца, могу се поносити тиме што су за 13 година постојања постали препознатљиви и своју матичну планину Романију, поставили на мапу значајних туристичких дестинација, те што су лани реализовали седам пројеката, рекла је Срни секретар овог друштва Вера Мијатовић.

„Завршили смо уређење просторија планинарског дома на првом спрату – сале, кухиње и тоалета, утопљавањем створили адекватне услове за боравак у објекту када је ниска температура, те проширили ски-стазу код ски-лифта за дјецу“, навела је Мијатовићева.

Она је подсјетила да су настављене активности у вези са иницијативом Друштва да споменик природе „Црвене стијене“ буде проглашен заштићеним подручјем, за шта је Републички завод за заштиту културноисторијског и природног насљеђа израдио стручне основе – студије заштите, а ресорно министарство припремило приједлог одлуке о проглашењу тог локалитета спомеником природе.

Према њеним ријечима, планинари „Гласинца“ су у минулој години реализовали седам пројеката међу којима су трасирање и маркирање „хајдучких стаза“ на Романији, изградња дјечијих садржаја и мобилијара у склопу дјечијег адреналин парка „Вјеверица“, обезбјеђење видиковца на стијенама, уређење ски-стазе и простора око планинарског дома, организовање похода и радионица за младе и промотивне активности „Фото разгледница са Романије“.

„Романију су прошле године посјетили шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, градоначелник Београда Александар Шапић, предсједник Матице Српске Драган Станић, глумци`Руског театра` из Београда, представници 35 медијских кућа у оквиру манифестације `Гастро-туризам` Јахорина, Владимир Тадић из Челинца чија је фотографија Црвених стијена уврштена у календар Свјетске метеоролошке организације за фебруар ове године, те бројни новинари и путописци који су сачинили репортаже и промотивне видео-записе ради промоције природних љепота, потенцијала и туристичке понуде“, истакла је Мијатовићева.

Она је додала да су планинари, уз низ својих активности, остварили и партнерску сарадњу са новоформираним Удружењем „Kајакинг – рајдинг“ /Kаyакинг -Ридинг/ Романија, Омладинском организацијом „Соколац“, Удружењем грађана „Свети Василије Острошки“, те Атлетским и Футсал клубом „Гласинац“ Соколац.

У оквиру сарадње са соколачким вртићем, малишани су били гости планинара „у потрази за благом Старине Новака“ на Романији, што ће, како каже, наставити и у овој години.

Мијатовићева је рекла да је ово друштво постало препознатљиво и по организовању прољећног похода на Велики Лупоглав „Врховима Романије“, обиљежавању свих значајних датума, те учешћу у манифестацијама и хуманитарним акцијама уз подршку општине Соколац, града Источно Сарајево, јавних предузећа и установа, привредних друштава и појединаца.

ИЗВОРсрна
Претходни текст“Дејли Телеграф“: Макрон прешао црвену линију
Сљедећи текстЂоковић у финалу турнира у Аделејду