Насловна Магазин Култура Музејска прича о „Господској Фочи“ из времена Краљевине Југославије

Музејска прича о „Господској Фочи“ из времена Краљевине Југославије

224
0

У фочанском Музеју Старе Херцеговине отворена је изложба „Фоча у Краљевини СХС/Југославији“, чији је аутор кустос и историчар Данко Михајловић, а на којој посјетиоци могу да се упознају са изразито богатим друштвеним животом фочанског среза и посебно са развојем образовања у периоду између два свјетска рата.

Бројна гимнастичарска и пјевачка друштва проистекла из првог Соколског друштва у БиХ, са музичким оркестрима, женска занатска школа са бројним курсевима – шивења, кројења, веза, основне школе-српске и муслиманске, гимназија, која је утемељена 1921. године, неки су од садржаја изложбе, који свједоче о процвату и еманципацији Фоче у вријеме Краљевине.

Занимљивим фотографијама и исјечцима из тадашње штампе, аутор је дочарао и неке од најсвечанијих догађаја из времена „господске Фоче“, како га он назива, попут отварања пруге Фоча-Устипрача, која се наслањала на жељезницу Сарајево-Ужице, а чију даљу градњу према Херцеговини је зауставио Други свјетски рат.

Такође, веома свечано било је и откривање споменика, како је наведено у прогласу, „Великом ослободиоцу Краљу Петру Првом, који подиже народ среза фочанског без разлике у вјери, као видан знак благодарности на слободи, коју нам је даровао“.

Аутор Данко Михајловић каже да је акценат изложбе на развоју образовања, по чему је Фоча и данас препознатљива.

Он наводи да је Краљевина у Фочи постигла велике резултате у описмењавању становништва, тако да су пред Други свјетски рат у фочанском срезу дјеловале 23 основне школе.

„У школској 1921/1922. години почиње да дјелује и нижа гимназија у Фочи. Учитељи и професори били су носиоци друштвених активности и уз већ развијена културна друштва, можемо говорити о златном периоду у развоју фочанске културе. Тај ехо је сачуван до данас, тако да је Фоча и данас мјесто у које се иде по образовање“, навео је Михајловић.

За реализацију изложбе кориштена је документарна грађа Музеја Старе Херцеговине, као и архивске грађе из Архива Југославије у Београду и Архива БиХ у Сарајеву.

Посебно су драгоцјени документи из породичних архива старих трговачких породица из Фоче Хаџивуковића и Грујичића.

Поред оригиналних артефаката, изложба садржи и 18 паноа на којима се наводе занимљиве појединости из фочанског краја у том раздобљу.

Графички дизајн урадила је Дијана Томовић. Изложба је дио манифестације „Љето у Фочи“, а биће отворена до 16. августа.

 

ИЗВОРсрна
Претходни текстПод контролом пожар код Требиња
Сљедећи текстУ Београду трибина „Српска и Србија у позадини глобалног сукоба у Украјини“