Насловна Најновије Музички ансамбл Пале обогаћује културни живот Источног Сарајева

Музички ансамбл Пале обогаћује културни живот Источног Сарајева

233
0
Музички ансамбл Пале, који броји 30 чланова у пјевачком саставу и седморо у оркестру, обогаћује културни живот општине, али и града Источно Сарајево, његујући духовну, традиционалну, забавну, страну, те поп-музику.
 
Умјетнички руководилац Музичког ансамбла Пале Ивана Церовић рекла је Срни да је Ансамбл основан у фебруару, а у протеклих осам година дјеловали су као хор општинског Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“.

– Ми смо вокално-инструментални ансамбл. У оркестру су три професора која су музички образована, а четворо омладинаца завршили су основно музичко образовање – изјавила је Церовићева и навела да се труде да чланство ансамбла расте.

Према њеним ријечима, једини су хор на подручју регије који, осим духовне, изводи и популарну, свјетовну, страну, те етно-музику, а својим разноликим репертоаром труди се да обухвати све оно што је публици занимљиво.

– Тешко је у данашње вријеме одредити и пронаћи репертоар који би публика прихватила на прву. Ми смо то, ипак, успјели када смо организовали наш први концерт – рекла је Церовићева.

Музички ансамбл Пале до сада је имао шест самосталних концерата, одазивао се на многе хуманитарне и друге манифестације, а наступе има сваких 15 дана.

Она је навела да су недавно на Палама одржали концерт под називом „Заједно“ са градским хором „Трибуниа“ из Требиња пред домаћом публиком гдје су представили нове пјесме.

– На концерту смо представили „Сао рома“ или Ђурђевдан и „Бела, ћао“ у нашем аранжману, а извели смо и неке старе композиције које сигурно нисмо извели неколико година и тако смо промијенили аранжман како би имали ново освјежење – истакла је Церовићева.

ДЈЕЦА ТАЛЕНТОВАНА ЗА МУЗИКУ

У оквиру Музичког ансамбла Пале, почетком октобра почео је да дјелује Дјечији хор „Звјездице“ који има 50 чланова.

– То нису само дјеца из Основне музичке школе Подручног одјељења Пале. Има и оних чије примарно образовање није музичко, али су чули за то и осјетила потребу да покажу своје знање – рекла је Церовићева која је наставник солфеђа и теорије музике у овом одјељењу.

Она је нагласила да у Подручном одјељењу Пале има 135 дјеце, те да нема проблема за уписом ученика као неке школе.

– Ми смо врло талентован народ, поднебље. Родитељи имају разумијевања и чим чују да дијете има дара и слуха, усмјера га код нас на даље школовање, што је добра прилика за све – поручила је Церовићева.

Она је позвала дјецу од шест до 11 година да им се придруже на пробама Дјечјег хора сваког четвртка од 18.00 часова у Културном центру Пале.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Српској рођена 21 беба
Сљедећи текстЈахорина у нову зимску сезону улази са значајним промјенама