Насловна Најновије НАТО да одговара за убиство 16 радника РТС-а – ЗАШТО ?

НАТО да одговара за убиство 16 радника РТС-а – ЗАШТО ?

34
0

Удружење новинара Србије /УНС/, Струковни синдикат Радио-телевизије Србије /РТС/ и Синдикат новинара Србије /СИНОС/, истакли су да је након четврт вијека од убиства 16 медијских радника у НАТО бомбардовању РТС-а, крајње вријеме да за овај ратни злочин војне алијансе одговарају налогодавци и извршиоци.

УНС, Струковни синдикат РТС-а и СИНОС, поручују да је НАТО починио ратни злочин и увео праксу напада на медије у међународним сукобима, а да упркос томе нико из НАТО структура није одговарао.

У извјештају организације Амнести интернешенел из 2000. године, наводи се да су снаге НАТО починиле озбиљна кршења закона рата, што је довело до незаконитог убијања цивила, а међу истакнутим случајевима је и убиство 16 медијских радника РТС-а, које је квалиФиковано као ратни злочин, саопштио је УНС.

„У тренутку бомбардовања у згради су радили техничари и остало производно особље. Процењује се да је у згради у тренутку напада радило око 120 цивила. Најмање 16 цивила је убијено, а још 16 је рањено“, пише у извјештају ове организације која наводи и да је НАТО погодио мету коју је циљао.

УНС подсјећа да је у извјештају Амнести интернешнела наведен и цитат некадашњег британског премијера Тонија Блера, који је рекао да је РТС бомбардован и зато што је емитовао снимке страдања цивила, које су преузимали и западни медији, што је „слабило подршку рату у оквиру НАТО алијансе“.

„Били смо свјесни да ће се те слике вратити и да ће постојати инстинктивна симпатија за жртве кампање“, рекао је Блер за Би-Би-Си.

УНС подсјећа да извјештај Амнести интернешенела указује и на то да из НАТО-а није било упозорења да је „конкретан напад на централу РТС-а неизбежан“. „Званичници НАТО-а у Бриселу, рекли су за Амнести интернешенел, да нису дали конкретно упозорење, јер би то угрозило пилоте“, пише у извјештају.

Зграда РТС-а погођена је 23. априла 1999. године у 2.06 часова и то је био први случај да је медијска кућа проглашена легитимним војним циљем.

Међународна организација за људска права „Хјуман рајтс воч“, 2000. године је саопштила да није било оправдања за бомбардовање телевизије.

Beograd dobija spomenik stradalim radnicima RTS-a | Info | Društvo

У нападу НАТО-а, у ноћи између 22. и 23. априла, погинули су Јелица Мунитлак /27/, шминкер, Ксенија Банковић /27/, видео-миксер, Дарко Стоименовски /25/, техничар у размјени, и Небојша Стојановић /26/, техничар у мастеру.

Погинули су и Драгорад Драгојевић /27/, радник обезбјеђења, Драган Тасић /29/, електричар, Александар Делетић /30/, камерман, Славиша Стевановић /32/, техничар, Синиша Медић /32/, дизајнер програма, и Иван Стукало /33/, техничар.

Погинули су Дејан Марковић /39/, радник обезбјеђења, Милан Јоксимовић /47/, радник обезбјеђења, Бранислав Јовановић /50/, техничар у мастеру, Милован Јанковић /59/, прецизни механичар, Томислав Митровић /61/, режисер програма, и Слободан Јонтић /54/, монтер.

Као знак сјећања на погинуле у Ташмајданском парку, код зграде РТС-а и споменика „Зашто?“, породице и пријатељи страдалих и ове године поставиће питање зашто су они погинули.

ИЗВОРсрна, фото Танјуг
Претходни текстУ току акција против међународних нарко-картела
Сљедећи текстПрекомјерна употреба технологије може негативно утицати на развој дјеце