Насловна Најновије На Палама почело обиљежавање Дана Републике

На Палама почело обиљежавање Дана Републике

303
0

Полагањем вијенаца на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, данас је на Палама почело обиљежавање Дана Републике – 9. јануара.

Вијенце су положили породице погинулих бораца, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Урош Бјелица, изасланик предсједника Републике Српске Бошко Томић, посланици у Народној скупштини Републике Српске, као и руководство општине Пале и града Источно Сарајево.

На Централно спомен-обиљежје вијенце су положили и представници паљанске Борачке организације, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Полицијске управе Источно Сарајево, Организације старјешина Војске Републике Српске, Удружења „Бијели вукови“, Црвеног крста Пале, СУБНОР-а, те представници јавног и политичког живота града Источно Сарајево.

У 12.00 часова планирана је свечана академија у Културном центру, у 13.00 часова коктел, а за 19.00 часова божићни концерт „Камерног хора Пале“ у Храму сабора Светог Архангела Гаврила.

Обиљежавање Дана Републике – 9. јануара на Палама организују општина Пале, Општинска борачка организација и Установа за културу.

Низом манифестација у протекла два дана у Бањалуци и у свим општинама и градовима Републике Српске свечано је обиљежен Дан Републике.

Круна прославе био је свечани дефиле са 3.400 учесника у Бањалуци, свјетлосни спектакл са 200 дронова, те синхронизовани ватромет синоћ у Београду, Бањалуци и општинама и градовима Републике Српске.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је на тај дан 1992. године настала Српска под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, једног од конститутивног народа.

ИЗВОРСрна
Претходни текстПаљење српске заставе у Федерацији је највећи доказ да је Српска симбол слободе
Сљедећи текстНајвише руководство Српске одало почаст српским браниоцима у Брчком