Насловна Најновије Највише руководство Српске одало почаст српским браниоцима у Брчком

Највише руководство Српске одало почаст српским браниоцима у Брчком

137
0

Дан Републике Српске обиљежава се данас традиционално у Брчко дистрикту, гдје су највиши представници власти Српске положили вијенце на Споменик српским браниоцима, након чега ће присуствовати свечаној академији.

Вијенце на споменик у центру града положили су у име институција Републике Српске премијер Радован Вишковић и предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, у име државних институција Србије министар здравља Даница Грујичић и државни секретар за рад и запошљавање Србије Зоран Антић, затим делегације посланика и министара, представника власти у Брчко дистрикту, те организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић је, честитајући Дан Републике суграђанима, истакао да су Срби суочени са отимањем и присвајањем сопственог културно-историјског насљеђа, али да истрајавају у свом опстанку, представљајући трн у оку западним моћницима.

Свечаности у Брчком у част Дана Републике Српске присуствују министри унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран, високог образовања и научнотехнолошког развоја Жељко Будимир, пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић, рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, породице, омладине и спорта Селма Чабрић, те министар за привреду и предузетништво Републике Српске Војин Митровић.

Присутни су и предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Сребренка Голић, потпредсједник Народне скупштине Петко Ранкић и Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

ИЗВОРСрна
Претходни текстНа Палама почело обиљежавање Дана Републике
Сљедећи текстДодик даривао златником 25 беба рођених на 9. јануар