Насловна Најновије Немањићи оставили неизбрисив траг у српској историји

Немањићи оставили неизбрисив траг у српској историји

81
0

У цјелокупном хришћанском свијету тешко је наћи лозу као што су Немањићи – утемељивачи Српске православне цркве, који су оставили неизбрисив траг у српској историји, рекао је протојереј ставрофор Рајко Цвјетковић у Андрићграду на обиљежавању 910 година од рођења Стефана Немање.

На пригодном програму у Андрићграду, у организацији Гусларског друштва „Раде Јамина“ из Вишеграда, учествовали су ученици основне школе и млади гуслари.

Предсједник овог друштва Дарко Лечић рекао је да је 910 година од рођења Стефана Немање један од најзначајних јубилеја за српски народ, јер је он родоначелник династије Немањића и оснивач српске државе у правом смислу те ријечи.

„Српска држава је највећи успон доживјела за вријеме владавине династије Немањића која је дала 11 владара, почевши од великог жупана Стефана Немање до цара Уроша Нејаког“, навео је Лечић.

Он је истакао да је Савез гуслара Републике Српске, Србије и Црне Горе организација која повезује све српске земље у једну цјелину.

Лечић је рекао да је у обиљежавању овог јубилеја највише простора дато најмлађим учесницима.

У Андрићграду одржано Светосавско вече

 

У музичко-сценском дијелу програма наступили су млади гуслари Марко Ружић, Лука Матовић и Милош Дракул и ученици трећег разреда Основне школе „Вук Караџић“ под менторством учитељице Мирјане Топаловић.

Манифестацији, која је синоћ одржана под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, општине Вишеград и предзећа „Хидроелектране на Дрини“, присуствовао је и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, који је захвалио организаторима на овом величанственом догађају.

ИЗВОРсрна, фото општина Вишеград
Претходни текстИзлазност на изборима у Русији премашила 60 %
Сљедећи текстРадивоје Калајџић са 21 нокаутом изједначио рекорд Маријана Бенеша