Насловна Најновије Неоснован приговор коалиције “Србија против насиља“ на извјештај о укупним резултатима избора

Неоснован приговор коалиције “Србија против насиља“ на извјештај о укупним резултатима избора

114
0

Републичка изборна комисија /РИК/ одбацила је као неоснован приговор коалиције „Србија против насиља“, на Извјештај о укупним резултатима избора за посланике 17. децембра прошле године.

Предсједник РИК-а Владимир Димитријевић, рекао је да је извјештај о резултатима избора за посланике Скупштине Србије, у свему донесен у складу са законом.

Он је додао да поднесени приговори не могу бити основ за поништавање резултата избора, јер се извјештај заснива на правоснажним резултатима гласања, садржаним у свим збирним извјештајима о резултатима гласања.

„Што се тиче осталих навода из приговора, за различите недостатке записника, недостатак потписа чланова бирачких одбора, уписаног броја бирача, контролног листа и осталих, те евентуалне неправилности су могле и требале да буду предмет посебног правног средства, као што је захтев за поништавање гласања на бирачком месту“, навео је Димитријевић.

Према његовим ријечима, РИК се руководи искључиво Законом о избору народних посланика и не бави се наводима који се односе на извршење одређених кривичних дјела против изборних права.

То је, како је додао, предмет посебног кривичног поступка пред надлежним државним органима.

„Сматрам неоснованом тврдњу да РИК мора ценити наводе о злоупотребама државних ресурса, што је предмет Закона о спречавању корупције, за шта је надлежна Агенција за спречавање корупције, или наводе о манипулацијама бирачким списком, јер је Законом о јединственом бирачком списку, за уређење бирачког списка одговорно Министарство за државну управу и локалну самоуправу“, рекао је Димитријевић.

ИЗВОРСрна, фото Танјуг
Претходни текстПотврђена оптужница против Беливука и Миљковића због прања новца
Сљедећи текстУ “Трепчи“ повријеђено најмање 13 рудара, двојица имају теже повреде