Насловна Најновије Никола Јокић наставља да пише историју НБА лиге

Никола Јокић наставља да пише историју НБА лиге

230
0

Српски кошаркаш Никола Јокић постао је тек други играч у историји НБА лиге који је забиљежио 2.000 поена, 1.000 скокова и 800 асистенција у једној сезони.

Прије Јокића, овакву статистику је имао само Оскар Робертсон у сезони 1961/1962. година.

Иако је у трећој побједи Денвера против Лос Анђелес Лејкерса у финалу Западне конференције имао „скромнији учинак“ са постигнута 24 поена, шест скокова и осам асистенција, Јокићу је то било довољно да поново испише странице најјаче кошаркашке лиге на свијету.

Јокић је прије неколико вечери у другој утакмици са Лос Анђелесом остварио седми трипл-дабл у плеј-офу и тако се изједначио на првом мјесту вјечне листе са легендарним кошаркашем Вилтом Чемберленом.

Чембрлен је плеј-оф 1967. године завршио са седам трипл-даблова, али ће Јокић играти још утакмица ове сезоне и има могућност да постави свој рекорд.

Доминација Јокића у најважнијем дијелу НБА сезоне огледа се и у чињеници да центар репрезентације Србије има седам трипл-дабл учинака у доигравању, док сви остали играчи заједно имају три.

Осим тога, Јокић има највише поена на утакмици доигравања за центра након Вилта Чемберлена и највише асистенција у сезони за центра након Вилта.

Јокић је једини играч са више утакмица на којима је у плеј-офу постигао 30 поена, 20 скокова и 10 асистенција.

Идентичан учинак имали су Вилт Чемберлен 1967. године са 37 поена, 27 скокова и 11 асистенција и Карим Абдул Џабар три године касније са 38 поена, 23 скокова и 11 асистенција, али су они само једном то успјели да ураде.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДушанов законик донесен прије 674 године
Сљедећи текстНовине у правилнику о одобравању боловања