Насловна Најновије Нови лијек за обољеле од рака дојке

Нови лијек за обољеле од рака дојке

214
0

У Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске ускоро ће бити доступан иновативни лијек „палбоциклиб“ осигураницима који болују од рака дојке, који ће финансирати Фонд здравственог осигурања Републике Српске на препоруку љекара из ове здравствене установе.

Посебна предност овог лијека је, што се у односу на сада доступни лијек за обољеле од рака дојке, може да примјењује и код пацијената који имају болести срца, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Осим овог лијека, осигураницима који болују од рака дојке доступно је још неколико иновативних терапија које се налазе у посебном програму Фонда, а ријеч је о изузетно скупим лијековима који су у УКЦ-у доступни ограниченом броју пацијената, у складу са приоритетима које одреде љекари.

Са иновативним терапијама направљен је значајан искорак у лијечењу малигних болести, посебно због тога што ови лијекови имају много мање нежељених ефеката, истичу у Фонду здравственог осигурања Републике Српске.

Осим иновативних терапија, Фонд за обољеле од рака дојке у потпуности финансира, без личног учешћа осигураника, и остале лијекове са листи Фонда, укључујући и цитостатике, сва неопходна лијечења, дијагностику, медицинска средства и све оно што је садржано у пакету права из здравственог осигурања.

Када је ријеч о женама обољелим од карцинома дојке, Фонд здравственог осигурања у потпуности финансира трошкове лијечења, укључујући и оперативне захвате реконструкције дојке, а што није случај у Федерацији БиХ.

Фонд настоји да обољелим од малигних болести, укључујући и обољеле од рака дојке, максимално олакша живот, посебно у смислу коришћења здравствене заштите, истиче се у саопштењу.

За ову категорију осигураних лица редовна уплата доприноса није услов за коришћење здравствене заштите, битно је да буду пријављени на здравствено осигурање.

Циљ Фонда је да у оквиру својих финансијских могућности и даље унапређује квалитет и доступност здравствене заштите обољелих од ове болести, а то се посебно односи на посебан програм на којем се налазе најновије у свијету доступне терапије и који изискује много већа финансијска средства.

У саопштењу се додаје да Фонд настоји да повећава издвајања за ове лијекове, па су у односу на 2016. годину повећана средства за ове лијекове у износу од око 29 милиона КМ, што је резултирало повећању броју пацијената који су на овим терапијама.

Само у овој години Фонд је уврстио још 11 нових лијекова на посебан програм, а за поједине лијекове који су се већ налазили на листи су проширене индикације.

„Фонд ће у складу са одговорном политиком коју води настојати и убудуће да унапређује квалитет здравствене заштите, што потврђујемо и финансирањем савремених лијекова који свакако доприносе ефикаснијем лијечењу“, истиче се у саопштењу. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстВечерас у Београду дочек златних одбојкашица
Сљедећи текстДанас поподне бројање гласова из Добоја