Насловна Вијести Ограничен број људи који може да уђе у Храм Васкрсења Христовог за...

Ограничен број људи који може да уђе у Храм Васкрсења Христовог за Васкрс

105
0
Током православних васкршњих церемонија из безбједносних разлога биће ограничен број вјерника који ће моћи да уђе у Храм Васкрсења Христовог у Јерусалиму, саопштила је данас израелска полиција.

 

Ограничењима ће број вјерника посјетилаца бити смањен на једну петину, а из полиције су навели да је одлука донијета како не би дошло до инцидената током прославе хришћана, али и да би се обезбиједиле прославе муслимана и Јевреја, преноси Ројтерс.
  

Одлука израелских власти разбјеснела је црквене великодостојнике који су поручили да неће сарађивати са полицијом, наводи агенција.

Они сматрају да је ријеч о наставку дугогодишњих напора да се ограниче права и слободе локалне хришћанске заједнице.

„Наставићемо са досадашњим обичајима, а церемонија ће бити одржана на исти начин као и током претходна два миленијума. Сви који желе да дођу на богослужење, позвани су“, поручили су у заједничком саопштењу Грчка православна патријаршија, Кустодија Свете земље и Јерменска патријаршија.

 За разлику од претходних година, када је у храм долазило око 10.000 вјерника, ове године ће бити дозвољено да у објекат уђе само 1.800 и да напољу буде још 1.200 вјерника.

 Додатни контролни пунктови око Старог града такође ће ограничити приступ подручју око цркве.
  
Ове године, тензије у Старом граду су посебно повишене због тога што су се поклопили муслимански свети мјесец Рамазан, јеврејски празник Пасхе и Ускрс, пише Ројтерс.

ИЗВОРGLAS SRPSKE
Претходни текстУ великој акцији сарајевске полиције ухапшено осам особа, одузети аутомобили, дрога, новац и оружје
Сљедећи текстГодишњица убиства српских дјечака у Хаџићима; Срђан (12) и Сташа (13) убијени док су се играли