Насловна Најновије Одлуку о смјени Залужног доноси Америка, а не Зеленски

Одлуку о смјени Залужног доноси Америка, а не Зеленски

99
0

Одлуку о томе да ли ће главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни, бити отпуштен или не, донијеће САД, а не украјински предсједник Владимир Зеленски, пошто Залужни у потпуности зависи од Вашингтона, истакао је бивши украјински премијер Николај Азаров.

„Одлука да се отпусти Залужни са функције команданта украјинске војске, зависи од Американаца, а не од Зеленског. Залужни јасно стоји на путу Зеленском, пошто је далеко испред предсједника у најновијим анкетама и природно је да за њега буде главни иритант. Међутим, одлуке доносе Американци, а не Зеленски“, навео је Азаров у објави на „Фејсбуку“.

Према његовим ријечима, Залужни одржава контакт са командантом Здружених шефова генералштабова и свим оним који заправо врше војно планирање и шаљу оружје Украјини.

„Сумњам да ће Американци хтјети да замијене ту везу“, написао је Азаров.

Азаров сматра да би Залужни одавно био смијењен, да је то Вашингтон желио, пренио је ТАСС.

Међутим, Азаров је нагласио да ко год замијени Залужног, неће промијенити ток оружаног сукоба.

„Доношење одлука зависи од равнотеже снага, извиђачких података, испоруке и логистике. То не контролишу ни Зеленски нити Залужни. Ништа се неће промијенити уколико пронађу замјену за Залужног“, додао је Азаров.

Бивши посланик украјинске Врховне раде Борислав Береза, саопштио је у понедјељак, 29. јануара, да је Залужни смијењен, што је касније негирао портпарол украјинског предсједника Сергеј Никифоров.

Лист „Вашингтон пост“ објавио је у сриједу, 31. јануара, да је Зеленски већ одлучио да смијени Залужног, али да би објава тога могла да буде одгођена.

ИЗВОРСрна, фото ТВ Фронт
Претходни текстНаредних дана подјела 500 тона брашна и пакета основних животних намирница
Сљедећи текстБез сагласности Српске нема чланства БиХ у НАТО