Насловна Најновије Од данас у Српској за лијечење обавезна електронска здравствена књижица

Од данас у Српској за лијечење обавезна електронска здравствена књижица

139
0

У складу са одлуком Фонда здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске, од данас је обавезна примјена електронске здравствене картице.

– Фонд здравственог осигурања Републике Српске обавјештава здравствене установе и грађане да од данас идентификација и претрага пацијената је могућа само путем електронске здравствене картице или у појединим случајевима идентификационог броја који није ЈМБГ. Ова промјена је обавезујућа за све здравствене установе, укључујући и апотеке, чиме ће се унаприједити начин обраде здравствених информација о пацијенту. Изузетак ће бити само службе хитне помоћи и центри ургентне медицине, гдје ће бити у изузетним ситуацијама остављена могућност идентификације пацијената и на друге начине – наводе из ФЗО Републике Српске.

Какос у истакли, преласком на примјену искључиво електронске здравствене картице повећаће се сигурност и заштита личних података пацијената, уз истовремено олакшавање приступа релевантним медицинским информацијама.

– Наиме, тренутно у Републици Српској у здравственим информационим системима су заступљени различити начини идентификације и претраге пацијента, идентификација путем јединственог идентификационог броја грађанина, електронске здравствене картице, имена и презимена пацијента у комбинацији са датумом рођења и слично – додају.

Напомињу да је увођењем електронске картице пацијента и Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС), унапријеђен начин идентификације пацијената, чиме се повећала сигурност здравствених и личних информација, као и транспарентност извршених услуга и процедура, због чега је и важно да се максимално користе све ове могућности и предности.

– Све здравствене установе су дужне имати читач електронске здравствене картице, здравствени информациони систем који је интегрисан са ИЗИС-ом, у случају да користе властити информациони систем и мрежно-комуникациону инфраструктуру за комуникацију са ИЗИС-ом. Преласком на примјену електронске здравствене картице повећаће се сигурност и заштита личних података пацијената, уз истовремено олакшавање приступа релевантним медицинским информацијама – саопштили су из Фонда.

За сва додатна питања и информације о овим промјенама, наводе да их грађани могу контактирати путем њихове званичне електронске поште.

ИЗВОРртрс
Претходни текстОд данас у функцији хуманитарни број 1412
Сљедећи текстЗваничници Српске честитали Нову годину