Насловна Најновије Око 80 произвођача представило своје производе на сајму у Власеници

Око 80 произвођача представило своје производе на сајму у Власеници

178
0

Седми сајам пољопривреде и привреде у Власеници, окупио је данас око 80 пољопривредних произвођача и привредника из Републике Српске, Федерације БиХ /ФБиХ/ и региона који су представили своје производе.

Сајам је отворио начелник општине Власеница Мирослав Kраљевић, који је истакао да је овај догађај јако важан за овај крај, јер омогућава промоцију производа које су људи направили на својим имањима, као и да се сачува и традиција, а и производња на овим просторима.

Он је подсјетио да се данас одржава и михољдански вашар, који има традицију дужу од 100 година.

Kраљевић је навео да се кроз мноштво изложених производа на Сајму види да наш народ хоће да ради и да је вриједан, а да је локална управа ту да им помогне кроз разне подстицаје.

Он је додао да му је драго да људи од свога рада могу да живе и да проширују прозводне капацитете, те да производи који су органски, треба да буду примат и да се пласирају даље на тржиште.

„Влада Републике Српске и њене институције пружају подршку Власеници и хвала им на томе. Вријеме у којем ми живимо јесте вријеме тешких криза, а храна је кључ свега и у том правцу морамо наставити“, навео је Kраљевић.

Kраљевић је најавио одржавање сајма и наредне године, те додао да Власеница поред добре хране и Ски-центра „Игришта“, има будућност.

Драган Зарић из МинистаРства пољопривреде, водопривреде и шумарства Српске, рекао је новинарима да је њихов задатак да свим локалним заједницама и удружењима који организују манифестације попут изложбе стоке или производа, пруже подршку кроз одређене подстицаје.

Он је истакао да је циљ оваквих и сличних манифестација да се представе производња и производи који су карактеристични за неку локалну заједницу, те да људи разговарају о проблемима у оквиру пољопривредне производње.

Зарић је навео да се на овом простору може организовати и узгој органске хране која је највише цијењена у свијету и да би то био кључан сегмент пољопривредног развоја Власенице.

Секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију у подручној Привредној комори Бијељина, Жељко Видић, рекао је новинарима да покривају простор од 12 локалних заједница сјевероисточне Републике Српске и имају веома добру сарадњу са начелником општине Власеница и начелником Одјељења за привреду Радом Малишевићем.

„Наше је увјерење да су ово кључне године које ће одредити даљи развој општине Власеница, а прије свега, имајући у виду ревитализацију `Игришта`, који ће у значајној мјери оживјети овај крај и омогућити да препознатљиви производи  пронађу пут до потрошача“, додао је Видић.

Славица Kовачевић из Драгасевца у општини Власеница, која се бави производњом млијечних производа и пластеничком производњом, представила је данас разне врсте брашна од кукурузног, пшеничног до хељдиног.

„Мом супругу је у насљедство остала воденица…пуно се ради и задовољни смо пласманом наших производа“, додала је Kовачевићева.

Петочлана породица Љубише Зекића из Шековића, бави се пољопривредом шест година, а на свом газдинству има овце, товне пилиће, коке носиље и одгајивачницу паса.

„Имамо и пољопривредну апотеку, а однедавно и инкубаторе за узгој пилића, окренућемо се перадарству и то ће нам у скоријој будућности бити мало веће опредјељење, јер је узгој стоке тежак посао. Све производе пласирамо највише у Шековићима, те сусједним општинама Власеници, Хан Пијеску и Сокоцу“, рекао је Зекић.

Сви излагачи и институције које су подржале данашњу манифестацију, добили су захвалнице.

Сајам је одржан на Градском тргу, а организатор је општина Власеница уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Репубике Српске.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПочела реконструкција дијела далековода Каљина
Сљедећи текстУ “Зетри” у току припреме за бројање, радиће се у три смјене