Насловна Најновије Опозиција у Српској мора промијенити однос према народу и Републици

Опозиција у Српској мора промијенити однос према народу и Републици

160
0

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић, изјавила је да опозиција у Републици Српској покушава 20 година да дође на власт, али не успијева, те да би то некада остварили морају промијенити свој однос и политике према народу и Републици Српској.

Цвијановићева је рекла да не зна зашто опозиција протестује, с’ обзиром на то да су њихови захтјеви одбијени.

„Оно што је за нас било проблематично, јесте да су у захтјевима који су постављени, у суштини довели до незаконитих одлука Централне изборне комисије /ЦИK/ о поновном пребројавању листића, на што смо ми реаговали, такође, према суду који је на крају заузео коначан став. Није довољно да се неко само не слаже с чињеницом да није побиједио на изборима, него је морао доставити неке доказе о неправилностима. Због тога је постизборни процес протекао у хаотичном стању. На крају је ЦИK донио одлуке, које суд није проблематизовао. Очекујем да сада уђемо у мирнију фазу у којој ће Република Српска врло брзо формирати власт и доносити одлуке важне за наше грађане“, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да није било изборних неправилности или су биле минорне да се апсолутно не може довести у питање изборни процес.

„Одређена бирачка мјеста су имала пропусте, али ништа више од тога. Не постоји нити један стварни показатељ, да је постојала превара која је једном кандидату омогућила побједу, односно другом пораз. За мене је важно да су пропусти утврђени, али и да се санкционишу они који су одговорни за то. Све друго је у домену воље народа која је препозната и призната“, рекла је Цвијановићева за „Вечерњи лист“, издање за БиХ.

На питање да је наводно предсједник Србије Александар Вучић, на задњим изборима у БиХ играо на двије карте, на СНСД, али и на опозицију, Цвијановићева је рекла да није примијетила било какве политичке интервенције, које би значиле мијешање у унутрашње ствари, те преферирање неке од политика, што је јако мудар приступ према Републици Српској.

Према њеним ријечима, Вучић се, кроз обављање важних позиција у Србији, поставља тако да поштује оно што је договор сва три народа у БиХ.

„То је показао више пута, али исто тако је истицао да има посебне емоције према Републици Српској, што је сасвим разумљиво. Све интервенције од Владе Србије, биле су усмјерене на то да би се овдје остварио бољи живот и да дају допринос ономе што ми овдје радимо“, рекла је Цвијановићева.

Говорећи о томе да САД наводно желе елиминисати Милорада Додика из власти, „јер га сматрају руским играчем, а што је посебно опасно сада у времену кризе у Украјини“, Цвијановићева је појаснила да је то једна нова симпфликација у мору различитих објашњења.

„У два наврата Милорад Додик је стављан на листу санкционисаних од САД, а када видите образложење, не можете вјеровати да је то `ремећење Дејтонског споразума`, док се управо он најснажније бори за Дејтон. Он се противи његовим девијацијама. Што се тиче самог Додика, он је прије свега човјек Републике Српске. Дјеловањем је показао да треба сарађивати са свима у свијету, јер ми овако малени, кога се ништа заправо не пита, не бисмо требали бирати страну пријатеља и непријатеља. За мене су непријатељи само они који вам желе поништити идентитет и онемогућити конзумирање права која вам је дао Устав“, појаснила је Цвијановићева.

На питање како доживаљава поруке попут оне која је недавно зазвонила у јавном простору, „како Додика треба смирити, умирити, уклонити или убити“, Цвијановићева је рекла да „каква год да је та реченица била, проблематично је то да смо дошли у једну тешку ситуацију у којој ће се тешко изградити унутрашњи односи“.

Она је рекла да како политичари морају бити озбиљни и одговорни у иступима тако морају бити и сви други јавни дјелатници.

ИЗВОРВечерње новости
Претходни текстУспорен саобраћај по мокрим коловозима
Сљедећи текстОдигране монодраме „Агнес, Вилова жена“ и „Изгубљени у Бруклину“