Насловна Најновије Отежан саобраћај због снијега, потребан опрез

Отежан саобраћај због снијега, потребан опрез

113
0

Саобраћај се јутрос на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија отежано због угаженог или расквашеног снијега на коловозу, те возачима из Ауто-мото савеза /АМС/ Српске савјетују да опрезну вожњу, прилагођену стању и условима на путу.

Возачима се посебна пажња скреће на путеве у источним крајевима Српске, посебно који воде који од Сарајева ка Палама, Вишеграду, Зворнику, Фочи, Гацку, Невесињу, Чајничу.

Појачана пажна је неопходна и на путевима Бањалука-Кнежево-Турбе, Бањалука-Теслић, Бањалука-Мркоњић Град-Млиништа,Шипово-Ново Село.

У осталим крајевима коловози су мокри и клизави, а додатне потешкоће возачима причињава магла по котлинама, одрони у усјецима, као и могућа срушена стабла и грање на коловозу.

Због активираног клизишта саобраћај се на дионици магистралног пута Фоча-Горажде, у мјесту Филиповићи, на самој линији разграничења, одвија отежано једном саобраћајном траком, као и на на регионалном путу Укрина-Горња Вијака

Због бројних одрона и опасности од клизишта на магистралном путу Брод на Дрини-гранични преказ Хум /Шћепан Поље/ путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

На магистралном путу Градишка-Козарска Дубица, на улазу у Орахову, због клизишта саобраћај се одвија успорено и постављена је саобраћајна сигнализација.

На дионици магистралног пута Добро Поље-Миљевина долазиће до измјене у режиму саобраћаја јер је у току постављање расвјете у тунелу „Сијерачке стијене“, а измјењен је режим саобраћаја и на путу Лапишница-Љубогошта због радова у тунелу „Чељиговићи“.

Због извођења радова на рехабилитацији магистралног пута Градишка-Нова Топола-Клашнице и изградње три кружна тока на дионици Клашнице један-Нова Топола измјењен је режим у одвијању саобраћаја.

Измијењен је режим саобраћаја на споју магистралних путева Градишка-Нова Топола и Чатрња-Градишка због радова на изградњи кружне раскрснице.

Због изградње дионице ауто-пута од петље Јоховац до Вукосавља измијењен је режим одвијања саобраћаја на петљи Јоховац. Измјена режима саобраћаја је и на петљи Руданка због изградње дионице ауто-пута од моста Руданка до тунела Путниково брдо два.

ИЗ АМС-а наводе да је због опасности од појаве клизишта на дионици регионалног пута Стари Угљевик-Главичице, у рејону Старог Угљевика, забрањен саобраћај за сва возила, а за теретна возила између предузећа Рудинг, у мјесту Вучјак и раскрснице у Мезграји.

Путничка возила се преусмјеравају преко локалног пута Модран-Угљевик Село, а теретна магистралним путем Суво Поље-Доња Трнова-Главичице-Мезграја.

Због оштећења моста преко ријеке Буковице у мјесту Горњи Подградци и оштећења моста преко ријеке Јабланице у мјесту Совјак на локалним путевима, обустављен је саобраћај и преусмјерен на алтернативне путне правце.

У Бањалуци ће долазити до обуставе саобраћаја за сва возила у Улици краља Алекаснадра Првог Карађорђевића на мосту преко Широке ријеке у Раковцу према Мотикама због уклањања старог и изградње новог моста, као и измјене режима саобраћаја у Улици краља Александра Првог Крађорђевића на дијелу од гаража „Павловић турса“ до раскрснице са Љевчанском улицом, све до 6. јуна. од 8.00 до 17.00 часова.

На путевима у ФБиХ због угаженог снијега отежано је саобраћање на свим дионицама преко планинских превоја, посебно на путевима Прилука-Гламоч-Млиниште-Кључ, Травник-Доњи Вакуф /Комар/, Прозор-Горњи Вакуф/Ускопље /Макљен/.

Возачима се скреће пажња и на путеве Бугојно-Купрес /Копривница/, Олово- Кладањ /Караула/, Средње-Олово /Нишићи/ Босански Петровац-Дрвар /Оштрељ/ и Босански Петровац-Кључ /Ланиште/.

На дионицама преко превоја неопходно је кориштење ланаца за теретна возила. У југозападним крајевима додатне проблеме ствара и јак вјетар који формира снијежне наносе.

На дионици Посушје-Јабланица /Блидиње/ забрана је кретања за теретна возила.

Екипе путних служби налазе се на терену и обављају неопходне интервенције, али снијег који и даље пада, те јак вјетар, знатно отежавају њихов рад.

Из АМС-а Српске апелују да је обавезно поштовање саобраћајних прописа, јер су учестали и одрони на бројним дионицама, а може бити и грања и срушених стабала на путевима.

Због лоших временских услова у Хрватској, вјетра и снијега, на граничном пријелазу Изачић-Личко Петрово Село забрањен је саобраћај за све категорије возила.

На осталим граничним прелазима јутрос нема дужих задржавања.

ИЗВОРртрс
Претходни текстДанас облачно и претежно суво
Сљедећи текстУставом је утемељена позиција српског народа