Насловна Вијести Патријарх дошао у Пећку Патријаршију, сутра служи свету Литургију

Патријарх дошао у Пећку Патријаршију, сутра служи свету Литургију

251
0
Српски патријарх Порфирије стигао је данас, у раној вечери, у своју ставропигијалну лавру Пећку Патријаршију, гдје ће сутра служити свету Литургију.

 

У пратњи Патријарха налазе се владика рашко-призренски Теодосије, марчански Сава, новобрдски Иларион, јегарски Нектарије и топлички Петар, као и високопреподобни архимандрит Данило, директор Управне канцеларије Патријаршије, и протођакон Радомир Врућинић, ректор Богословије Светог Саве у Београду, саопштено је из СПЦ.

Патријарх Порфирије ће сутра служити свету Литургију у Пећкој Патријаршији, а затим ће се састати са својим стипендистима из Фонда Привредник и Задужбине Симе Игуманова.

“Његова Светост гаји посебну љубав према Пећкој Патријаршији не само зато што је то ставропигијслни манастир српских патријараха, него због тога што је многе студентске ферије проводио у тој древној светињи. Недавно је о томе записао: У Пећи сам много мање у рукама држао књигу, јер сам и свесно и интуитивно осјећао да сам на мјесту на коме се стварала историја наше Цркве и народа, да су ту на мермерном престолу Светог Саве сједили архиепископи српски и патријарси и предсједавали саборима. Тако и сам недавно, када сам боравио у овој патријарашкој ставропигији, дуго стајао пред кивотом првог српског патријарха Јоаникија, размишљајући о искушењима и одлукама које је доносио у бури околности у којима је живио“, наводи се у саопштењу СПЦ.

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текст“Оком камере” са Јеленoм Вујичић, првим докторoм наука из области лингвистике кинеског језика на УИС (ВИДЕО)
Сљедећи текстРогатица: Почиње нова сезона купања на градском базену