Насловна Најновије Патријарх Порфирије: Слобода у Христу подразумијева крст и одрицање

Патријарх Порфирије: Слобода у Христу подразумијева крст и одрицање

394
0

Његова светост патријарх српски Порфирије, поручио је данас да слобода у Христу подразумијева крст и одрицање те да је слобода о којој се говори у Јеванђељу и која се постиже Христом и у заједници са Христом сасвим нешто другачије од слободе како је разумије модеран човек.

„Могућност да радим шта хоћу, да бирам шта хоћу нас води на неки начин стварању слободе као могућности човека који се налази у супермаркету и може да купи шта хоће“, рекао је патријарх Порфирије који је у Цркви Светог краља Стефана Дечанског у београдском Железнику молитвено присуствовао Литургију пређеосвећених дарова.

Он је нагласио да је слобода у Христу друга страна љубави.

„Тако да, слобода у Христу подразумева крст, одрицање и слобода у Христу, што је важније од свега, јесте Живот Вечни јесте слобода од нечастивог, од греха, од смрти“, рекао је он.

Према његовим ријечима свака друга врста слободе је ограничена пролазношћу, смрћу, изложена је утицају нечаствог.

„И свака друга врста слободе неретко претвара се у страст, то јест у нашу зависност од онога што смо по свом утиску изабрали. Бирајући било шта што је мимо Христа, ми временом постајемо зависни од тога и постајемо робови свога избора“ нагласио је патријарх Порфирије, преноси Телевизија „Храм“.

ИЗВОРСрна, фото РТРС
Претходни текстОрбан: Пред Српском стоји велика будућност
Сљедећи текстДодик: Српска стабилна и нуди низ могућности за развој