Насловна Најновије Петровић: ЕРС има најповољнији синдикални уговор у Српској

Петровић: ЕРС има најповољнији синдикални уговор у Српској

181
0

Генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић, изјавио је да ово предузеће има најповољнији синдикални уговор у Српској и да запослени треба да размисле о захтјеву за додатно повећање плата, истакавши да је просјечна плата у енергетском сектору 28 одсто већа од оне у јавном сектору.

– Код нас минимална плата није 700 КМ него 910 КМ, одлазак на боловање се не плаћа 70 него 100 одсто. На око 80 одсто радних мјеста у двије термоелектране су прихваћени отежани услови рада и самим тим постоји додатак на плату. Наша просјечна плата је далеко изнад јавне управе – рекао је Петровић Срни.

Он је додао да је регрес малтене просјечна плата Републике Српске, као и да имају плаћене топле оброке организоване у хидроелектранама, док се у термоелектранама организују оброци на самој електрани, те додао да постоји и могућност стимулација у току мјесеца и у току године.

– Минули рад је 0,5 одсто за разлику од осталих који су свели на 0,3. Све кад се сабере просјечна плата у енергетском сектору је 28 одсто већа од оне у јавном сектору – рекао је Петровић.

Цијена рада у систему „Електропривреде Републике Српске“ која је уговорена почетком ове године износи 158 КМ, што је за пет одсто више у односу на претходну годину. Запослени у овом предузећу траже додатно повећање цијене рада на 190КМ.

– У разговору са Синдикатом изложили смо низ аргумената о томе са каквим се све изазовима суочавамо у ЕРС-у. Упоредили смо параметре колективног уговора који имамо потписан са синдикатом и увидјели смо да ЕРС има најповољнији синдикални уговор у Републици Српској – рекао је Петровић коментаришући овај захтјев.

Он сматра да је све ово разлог да се размисли о захтјеву за додатно повећање плата.

– Тачно је да су дистрибутивна предузећа већ у минусу са таквим давањима. Оно што смо усагласили и синдикату предочили да је дистрибутивна дјелатност апсолутно регулисана дјелатност као што је то и Електропренос БиХ. Међутим, свака промјена се тешко прихвата – рекао је Петровић.

Према његовим ријечима, дистрибуција више нема право ни на какав грант, нема право на субвенцију, већ искључиво живи од мрежарине, на рачунима грађана и привреде, као што „Електропренос“ живи од преносне мрежарине са рачуна грађана и привреде.

Петровић је додао да од те мрежарине дистрибутивна предузећа не могу да изврше додатну реконструкцију, модернизацију дистрибутивне мреже, већ дају више на плате него што би требали, према регулаторној агенцији, а то значи да иде на уштрб обнављања мреже.

– То значи да ћемо и даље имати повећане дистрибутивне губитке и да ћемо угрозити правилник који ступа на снагу 1. јануара 2025. године, а везан је за квалитет снабдијевања – рекао је Петровић.

Како је истакао Петровић, Синдикат се није заинтересовао за проблеме који пријете ЕРС-у, попут арбитражног поступка против Угљевика, него очекују неке друге расходе.

– Ми морамо изнијети постројење за пречишћавање угља у Гацку, иначе нећемо имати Термоелектану Гацко. Морамо наставити са инвестицијама као што су Дабар, Мрсово и Бистрица да бисмо имали нове киловат часова и да бисмо одржали трајну цијену електричне енергије јефтином. Ово су све аргументи. Уколико ви не желите да гледате глобалну него личну слику, онда се морамо мимоилазити-  закључио је Петровић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстРаспоред спортских такмичења за предстојећи викенд на којима наступају клубови из Источне Илиџе
Сљедећи текстСкуп „Граница постоји“ у Херцеговини