Насловна Најновије Петровић: Од 538.000 бројила домаћинстава у Српској, 85 одсто неће имати промјена...

Петровић: Од 538.000 бројила домаћинстава у Српској, 85 одсто неће имати промјена на рачуну

129
0

Цијена струје више година није повећавана, јер је став Владе Републике Српске да она буде најповољнија у Европи и за домаћинства и за привреду, изјавио је генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.

– Од 538.000 бројила домаћинстава у Српској, 85 одсто неће имати промјена на рачуну – рекао је Петровић новинарима у Требињу.

Коментаришући најаву народног посланика Небојше Вукановића да ће поднијети апелацију Уставном суду Српске због, како наводи, поскупљења електричне енергије, Петровић је поручио да је Регулаторна агенција за енергетику испоштовала све процедуре да би се дошло до тарифне методологије која је опште примијењена у Европи.

Петровић је објаснио да ће 1,5 процената потрошача у Српској плаћати значајније веће рачуне за електричну енергију, али не веће од оних у окружењу.

– Јануарски рачун у Српској за исте потрошене киловатчасове као прошле године биће нижи два процента. Рачун за некога ко троши 800-900 киловатчасова неће бити већи, јер се ове године смањила накнада за енергетску ефикасност. Биће повећано само онима који троше више од 1000 и 1500 киловатчасова – напоменуо је Петровић.

Према његовим ријечима, Електропривреда ради искључиво по усвојеним документима, односно стратегији развоја енергетског сектора, али и у складу с планом развоја Електропривреде Српске и планом инвестиција.

– Електропривреда је  извршила анализу пројекта и студију за Хидроелектрану „Мрсово“, која је један од траженијих пројеката бивше Југославије. Сада се истражује инвестиција изградње Хидроелектране „Мрсово два“. Електропривреда Српске формирала је предузеће „Обновљиви извори енергије“ у Љубињу, које је набавило четири хидролектране с концесионим дозволама на горњем току ријеке Неретве, али и покренула иницијативу за реализацију пројекта Хидроелектране „Мрсово“ – истакао је Петровић.

Електропривреда ће, како је нагласио Петровић, новчано подржати пројекат изградње Хидроелектране „Мрсово“ уколико процјена инвестиције, студија економске оправданости, дубинска анализа и вјештачење покажу да се тај пројекат исплати.

– Хидроелектрана „Мрсово један“ снаге 37,3 мегавата и производње 165 гигаватчасова има исплативост за нешто испод 10 година. Према садашњим цијенама, 250 евра пута тих 165 гигаватчасова, имаћете више од 90 милиона марака прихода годишње на тој електрани. Од тога ће општина Рудо добијати 650.000 КМ, али и бенефит, јер би формирала предузеће које би радило на одржавању те електране, те запослила више од 60 радника – навео је Петровић. 

ИЗВОРРТРС
Претходни текстГост у емисији „Пулс града“: Игор Иконић(ВИДЕО)
Сљедећи текстВетерани ФК Славија освајили мини турнир ветерана у склопу Божићног турнира „Источно Ново Сарајево 2022“