Насловна Најновије Побједа сенаторке Кортез Масто у Невади, демократе задржале контролу над Сенатом

Побједа сенаторке Кортез Масто у Невади, демократе задржале контролу над Сенатом

152
0

Демократе су запечатиле контролу над америчким Сенатом пошто је сенаторка Кетрин Кортез Масто из Неваде за длаку побиједила Адама Лаксалта, републиканског кандидата и бившег државног тужиоца.

Контрола Представничког дома још увијек није одлучена, неколико дана након изборног дана који није испунио предвиђања да ће републиканци доћи на власт у Вашингтону.

Иако републиканци и даље имају предност у трци за Представнички дом, њихова већина би свакако била мала.

Са побједом сенаторке Кортез Масто у Невади, демократе су обезбиједиле 50 мјеста која су им потребна да задрже контролу над горњим домом, што је велики успјех с обзиром на то да бирачи обично кажњавају предсједникову странку током међуизбора.

Побједа демократа ће ојачати политички капитал предсједника Бајдена док се креће ка могућој кандидатури за други мандат.

Чак и ако републиканци заузму Представнички дом, Бајден ће моћи да предлаже своје кандидате за правосуђе, а демократе ће моћи да покрећу истраге како би се супротставиле пријетњи нападима доњег дома који контролишу републиканци.

– Осјећам се добро и радујем се наредним годинама – изјавио је Бајден током боравка у Пном Пену у Камбоџи.

Вођство сенаторке Кортез Масто од свега пола процентног поена било је довољно да осигура побједу.

У Џорџији се избори понављају 6. децембра када ће побједа сенатора Рафаела Ворнока или његовог републиканског противкандидата Хершела Вокера одлучити да ли ће демократе незнатно повећати већину или донијети утјешну награду републиканцима.

Побједа демократа у Невади, заједно са реизбором сенатора Марка Келија у Аризони ојачала је танак заштитни зид којим Демократска странка ојачава своју позицију на западу државе.

ИЗВОРАгенције
Претходни текстУ Словенији други круг предсједничких избора
Сљедећи текстУ Српској рођена 21 беба