Насловна Најновије У Словенији други круг предсједничких избора

У Словенији други круг предсједничких избора

162
0

У Словенији се данас одржава други круг предсједничких избора, у коме се такмиче конзервативац Анже Логар и Наташа Пирц Мусар која има подршку љевице.

Грађани Словеније треба да изаберу петог предсједника, а ако побиједи Пирц Мусар, биће прва жена на тој функцији.

Некадашњи словеначки министар спољних послова, Анже Логар (46), кандидат опозиционе СДС-а Јанеза Јанше, одмериће снаге у другом кругу са Наташом Пирц Мусар (54), бившом новинарком и адвокатом специјализованом за заштиту личних података која је бранила и Меланију Трамп.

Логар је у првом кругу освојио 33,96 одсто гласова, а Пирц Мусар 26,85 одсто.

У други круг, међутим, Пирц Логар по анкетама улази с малом предношћу од неколико процената више.

Опозициони кандидат у кампањи је наступао са слоганом „За будућност заједно“ и настојао је да освоји гласове позивајући на јединство.

– Чак и ако размишљамо различито, дефинитивно имамо нешто што нас повезује и морамо комбиновати те позитивне ствари да храбро искорачимо у сутрашњицу – изјавио је Логар најављујући да ће бити предсједник свих грађана.

Пирц Мусар ушла је у предсједницку трку јер сматра да њено искуство, знање и активности у јавном животу, попут борбе за људска права и против сиромаштва, показују да може најбоље да служи у државном интересу и да неће ћутати о неправилностима у друштву, наводи Хина.

„Веселим се финалу“, истакла је након првог круга Пирц Мусар, оцијенивши да је дошло вријеме за прву словеначку председницу и да су бирачи показали да не слушају диктат странака.

За себе каже да стално живи исте вриједности и да је деценијама поборница ЛГБТ заједнице и права на слободно одлучивање о рађању увијек се борећи за сва људска права.

Младинина анкета показала је да Наташу Пирц Мусар увелико подржавају симпатизери све три странке владајуће коалиције (Покрет слободе, Социјални демократи – СД и Левица), али и они који су страначки неопредијељени.

Логара, којег подржавају симпатизери десних странака, СДС-а и Нове Словеније, одговарала би, с тим у вези, нешто мања излазност.

У првом кругу избора одзив бирача био је 51,06 одсто.

ИЗВОРТанјуг
Претходни текстМагла смањује видљивост и успорава вожњу у котлинама
Сљедећи текстПобједа сенаторке Кортез Масто у Невади, демократе задржале контролу над Сенатом