Насловна Најновије Повеља општине постхумно Радојици Млађеновићу, Почасни грађанин Ризос Комицас

Повеља општине постхумно Радојици Млађеновићу, Почасни грађанин Ризос Комицас

106
0

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су данас једногласно одлуке да Повеља општине ове године буде додијељена постхумно некадашњем посланику у Народној скупштини Републике Српске и предсједнику фочанског парламента Радојици Млађеновићу, а признање Почасни грађанин општине хуманитарцу и функционеру из Грчке Ризосу Комицасу.

Радојици Млађеновићу, који је преминуо  у октобру прошле године, највеће општинско признање дод‌јељује се постхумно за посебан допринос развоју и унапређењу локалне управе.

Млађеновић је прије посљедњег рата предавао хемију у Средњошколском центру Фоча, а након првих вишестраначких избора у БиХ изабран је за предсједника Извршног одбора општине Фоча.

Посланик у Народној скупштини Српске био је у два мандата, а више пута је биран за одборника у Скупштини општине Фоча, чији је предсједник био у једном мандату.

Признање Почасни грађанин општине Фоча Ризосу Комицасу дод‌јељује се за значајан допринос у области хуманитарног рада и остваривању међународне сарадње од посебног значаја за општину.

Комицас је угледни грчки функционер и друштвено-политички радник, који је као предсједник Удружења „Хјеросалти“ у току грађанског рата у БиХ прикупљао хуманитарну помоћ, храну и лијекове за народ Фоче.

Организовао је 1994. године и одлазак д‌јеце погинулих српских бораца из Фоче у Ларису, када су склопљена трајна пријатељства фочанских са породицама у том грчком граду.

Захваљујући његовој д‌јелатности, општина Лариса је 1994. године донијела одлуку о братимљењу са Фочом, након чега је услиједила узвратна посјета грчких породица Фочи.

Комицас је обављао и функцију начелника Никеје, финансијски је помагао и градњу цркве у фочанском насељу Велечеву, а у Фочу је долазио у шест наврата.

Одборници су донијели и одлуку да ове године буду додијељене 22 захвалнице општине и 13 новчаних награда у износу 500 КМ, које ће и ове године, између осталих, добити и најбољи ђаци и студенти из Фоче.

Међу добитницима захвалнице је и Мира Јелић, која живи у кући свог д‌једа Ника Хаџивуковића, једној од најстаријих кућа у Фочи, у некадашњој Српској Вароши, и попут најпосвећенијих кустоса, брижно чува вриједне историјске документе и предмете музејске вриједности.

У одлуци је наведено да јој се признање одаје за посебан допринос у очувању културно-историјског насљеђа и промоцији вриједности Српске Вароши у Фочи.

Признања и награде дотницима ће бити уручене на свечаној сједници Скупштине општине Фоча за Дан општине, 9. маја.

На сједници је усвојен извјештај о извршењу општинског буџета за 2022. годину, према којем су укупна буџетска средства износила 16.388.129 КМ, а потрошено је 15.253.171 КМ.

Остварен је суфицит од 1.134.958 КМ, мада је стварни суфицит мањи, како је појаснио начелник Од‌јељења за финансије Драган Ивановић, јер је већи дио тих средстава већ резервисан.

Ивановић је истакао да је у 2022. години остварен рекордан прилив екстерних средстава- око три милиона марака, те да није било новог задуживања.

Истовремено је отплаћен добар дио кредитних задужења из ранијег периода – у посљедње двије године отплаћено је укупно 3,3 милиона КМ дуга.

На примједбе опозиције да извјештај не приказује на довољно транспарентан начин буџетску потрошњу, Ивановић је одговорио да је детаљнији приказ у појединачним извјештајима реализације годишњих програма, који ће се разматрати на овој сједници.

Начелник општине Милан Вукадиновић подсјетио да је у 2022. години уређен плато испред Храма Светог Саве, припремљен пројекат зграде за младе брачне парове, чија је градња недавно започета, реконструисана градска пијаца, а да је у току уређење градског трга са простором испред Музеја.

Он је истакао да је асфалтирано 13 километара локалних путева, да је остварен историјски максимум издвајања за спорт од 602.000 КМ, повећане субвенције за пољопривреду и запошљавање, за шта је укупно издвојено 406.000 КМ, а повећане су и студентске стипендије.

Од већих инвестиција са нивоа Републике Српске, Вукадиновић је напоменуо да је у Фочи почела градња електрана на Дрини, као и радови на магистралним путевима према Шћепан Пољу и Драгочави.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Фочи сутра представа за дјецу “Дугоња, Трбоња и Видоња”
Сљедећи текстНаталија Тривић изабрана за в.д. генералног директора Аеродрома Републике Српске