Насловна Најновије Поднесен приговор на оптужницу коју је Суд БиХ потврдио против Додика

Поднесен приговор на оптужницу коју је Суд БиХ потврдио против Додика

203
0

Против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића води се политички монтиран процес, синхронизован од тренутка измјена Кривичног закона БиХ од стране Кристијана Шмита, до потврђивања оптужнице за неизвршавање одлука високог представника, каже адвокат предсједника Српске Горан Бубић.

Потврдио је да је одбрана поднијела приговор на оптужницу, у којем указују да високи представник нема право да доноси законе и да нема ниједног документа УН који потврдђује да је Кристијан Шмит изабран за високог представника.

Одбрана предсједника Републике Српске ништа не препушта случају. Након што су други пут упутили захтјев за изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић, у законском року приговорили су и на оптужницу против Милорада Додика. Суштински приговор се односи на непостојање кривичног дјела: неизвршавање одлука високог представника.

Адвокат предсједника Републике Српске Милорад Додика, Горан Бубић, нагласио је да је не постоји кривично дјело и то двоструко.

– Ми смо образложили зашто високи представник није законодавац и зашто Кристијан Шмит није високи представник – јасан је Бубић.

Приговор на оптужницу базира се, између осталог, и на Повељи УН која се налази у почетној одредби Дејтонског споразума. Бубић објашњава да Повеља гарантује сувереност и забрањује било какав протекторат у држави чланици УН, у овом случају БиХ. Дјеловање Кристијана Шмита који се представља као високи представник супротно је тој Повељи.

– Високи представник није утемељен ни у Уставу БиХ нити у анексу 10 на који се позива Тужилаштво. Шмит апсолутно нема никаво овлаштење да доноси законе јер према Уставу БиХ законе доноси ПС БиХ – додаје Бубић.

У приговору на оптужницу против Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића одбрана је навеле бројеве и датуме свих Резолуција УН којима су именовани досадашњи високи представници. Док Тужилаштво БиХ у оптужници није навело ниједан документ који потврђује да је Кристијан Шмит високи представник.

И поред свега предсједник Српске спреман је за судски процес.

– Ја се уопште не плашим тог суђења. Људи не могу да прихвате чињеницу да је један Милорад Додик крив само зато што не поштује Кристијана Шмита. Ја нити ћу побјећи, нити ћу отићи у затвор. Прије ће пропасти БиХ него што ћу ја отићи у затвор – рекао је Додик.

Осим сумње у непристрасност, у новом захтјеву за изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић наводи се потенцијално сродство са једним од тужилаца који је писао оптужницу Недимом Ћосићем. Додатни разлог за изузеће јесте прекорачење овлаштења поступајућег судије која је сугерисала Тужилаштву како да поправи првобитну оптужницу умјесто да наведе њене недостатке.

– Сматрамо да је на такав начин нарушен непристрасан однос Суда према странкама. Судија инструира тужилаштво у погледу формулисања радње извршења и у погледу саучесништва оптужених. На тај начин Суд је прешао границу – истиче адвокат Бубић.

С обзиром да су наведени сасвим нови разлози за изузеће судије за претходни поступак Јасмине Ћосић Дедовић, о захтјеву би поново требало да одлучују све судије Суда БиХ на Општој сједници.

Из Суда БиХ су одговорили да ће на захтјев за изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић одговорити када се стекну услови. Истичу да закон није одредио рок за одлучивање, али да ће одлука о захтјеву за изузеће бити донесена у разумном року.

ИЗВОРртрс
Претходни текст„Оком камере“, гост Владо Георгиев (ВИДЕО)
Сљедећи текстМосква одала почаст убијенима у Бањској: „Једна боја, једна вjера, једна крв“