Насловна Најновије Пожари у Грчкој: Тешка ноћ у Александрополису, евакуисана болница

Пожари у Грчкој: Тешка ноћ у Александрополису, евакуисана болница

150
0

Због великог пожара који је захватио подручје око града Александрополиса на сјевероистоку Грчке евакуисано је осам насеља и локална болница, а око 90 пацијената, од укупно 204, је привремено смјештено на трајект Адамантиос Кораи у луци Александрополис.

Пламен је захватио дио дворишта Универзитетске опште болнице у Александрополису гдје је медицинско особље возилима хитне помоћи покренуло евакуацију, а рођаци пацијената су раније замољени да преузму бригу својим најмилијима и одвезу их на сигурно, преноси грчка државна ТВ ЕРТ.

Према свједочењима са лица мјеста чуло се неколико експлозија у кругу болнице, а по свему судећи експлодирале су боце са кисеоником.

Јутрос око 06.00 часова ватрогасци су успјели да ситуацију у кругу болнице ставе под контролу.

Послије 02.00 часа ујутру издат је налог за евакуацију осам насеља у околини Александрополиса, док се хиљаде становника и туриста удалило од подручја које је угрожено ватреном стихијом.

Уз помоћ општинске управе Александрупоља, око 130 старијих особа је из предострожности евакуисано из старачког дома Јоакимио и црквене установе Ставридеи.

Општина Александрополис је нешто послије 03.00 часа обавијестила грађане преко друштвених мрежа да је могуће да се привремено склоне у двије затворене теретане КЕГЕ и у Општинском позоришту.

Поред тога људима којима је потребан привремени смјештај стављени су на располагање бројне цркве, 3. и 4. спрат Привредне коморе Еврос, на Авенији демократије, читаоница на Јоакеиму Кавирису, паркинг на пристаништу, а могућ је и боравак на паркингу аеродрома „Димокритос“, као и на локалној плажи.

Ватрена стихија на подручју Александрополиса прешла је до сада раздаљину од 20 километара, а мјештани околних села се боре са ватром и пољопривредном механизацијом настоје да угасе критичне тачке пожара.

Замјеник министра здравства Мариос Темистоклеус допутовао је у Александрополис и састао се са локалним званичницима и представницима ватрогасне службе.

У Александрополису је активно 214 ватрогасаца са 11 пешадијских јединица војске и 59 возила, а до синоћ је пожар на десетак жаришних локација гасило 10 авиона и седам хеликоптера, пренио је дневник Катимерини.

Пожар у Александрополису (Фото: EPA-EFE/DIMITRIS ALEXOUDIS)

Густи дим ствара велике проблеме и због тога су са броја 112 упућене двије поруке становницима Александрополија да остану у својим домовима са затвореним вратима и прозорима.

У цијелој Грчкој су у посљедња 24 часа избила 63 пожара, а више од 500 ватрогасаца непрекидно се бори са ватром широм земље.

ИЗВОРспутник
Претходни текстЗатворени аеродроми у Москви, Русија тврди: Украјина нас је напала дроновима
Сљедећи текстДанас веома топло