Насловна Најновије Положени вијенци на Споменик солунском добровољцу

Положени вијенци на Споменик солунском добровољцу

163
0

На Споменик солунском добровољцу на Сокоцу, на којем су уписана имена 363 доборовљца са подручја соколачке општине, данас су положени вијенци поводом Дана примирја у Првом свјетском рату.

Вијенце су положили делегације Амбасаде Србије у БиХ, општине Соколац и представници општинског Удружења потомака и поштовалаца добровољаца у одбрамбеним ратовима Србије од 1912-1918. године.

У делегацији Амбасаде Србије били су конзул Србије Оливера Шепаловић, други секретар Марко Ракић и представник Војске Србије Саша Нешић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је данас одата пошта и положени су вијенци на споменик солунским добровољцима са подручја општине Соколац страдалим за одбрану отаџбине и Европе у Првом свјетском рату.

Он је истакао да је 11. новембар веома значајан датум за срспки народ, јер је на тај датум 1918. године потписано примирје након Великог рата у коме је страдало око 28 одсто укупног српског становништва у Србији и окружењу.

Бјелица је подсјетио да је општина Соколац прије 15 година изградила Спомен- обиљежје солунском добровољцу, које је једно од ријетких за погинуле у Првом свјетском рату, наводећи да се са подручја општине Соколац и околине више 450 добровољаца прикључило Војсци Србије у Великом рату.

„Зато изражавамо велику захвалност и никада не смијемо заборавити жртву коју су дали и дјело које је остало из њих“, истакао је Бјелица.

Предсједник Удружења потомака и поштовалаца добровољаца у одбрамбеним ратовима Србије од 1912-1918. године Бранимир Ђурковић рекао је новинарима да од 2008. годоне, када је подигнут Споменик солунском добровољцу на Сокоцу, ово удружење обиљежава Дан потписивања примирја између Њемачке и сила Антанте којим је завршен Велики рат и 15. септембар Дан почетка пробоја Солунског фронта 1918. године.

Према његовим ријечима, један од задатака удружења је и да се на ово спомен- обиљежје, на коме су уписана имена 363 добровољца, упишу имена још добровољаца са овог подручја.

„За сада имамо још пет-шест имена и потребну документацију о њиховом учешћу у добровољачким јединицама у Првом свјетском рату и биће вјероватно идуће године дописани на овај споменик“, навео је Ђурковић.

Примирје између снага Антанте и Њемачке потписано је 11. новембра 1918. године у Компијену, чиме је завршен Први свјетски рат.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПонуда Јахорине представљена у Букурешту
Сљедећи текстУхапшено 17 припадника криминалне групе блиске кавачком клану