Насловна Најновије Помен Србима убијеним у селу Ратковићи

Помен Србима убијеним у селу Ратковићи

158
0

У сребреничком селу Ратковићи данас ће бити служен парастос поводом обиљежавања 31 године од убиства 24-оро Срба из тог мјеста, за која нико није одговарао, рекао је Срни потпредсједник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић.

Србе, мјештане Ратковића, од којих су скоро сви били цивили, на свиреп начин у њиховим кућама и двориштима побиле су муслиманске снаге из околних села и Сребренице на овај датум 1992. године.

Парастос ће бити служен код споменика изнад села, који су својим страдалим сродницима и комшијама подигли преживјели мјештани.

Обиљежавање 31 године од страдања села и његових мјештана, као и претходних година, прилика је да се преживјели Ратковићани окупе и присјете својих настрадалих сродника и некадашњег заједничког живота у овом селу.

Помен организују Борачка организација и Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, те Одбор за обиљежавање значајних датума страдања српског народа Сребренице.

Настављајући етничко чишћење српског народа из сребреничких села, започето у априлу 1992. године, јаке муслиманске снаге из околних села и Сребренице у зору 21. јуна упале су у српско село Ратковићи и убијале незаштићене цивиле, пљачкајући и палећи све што су затекле у углавном старачким домаћинствима.

Масакрирали су и убијали жене, старце, а потом су их палили у њиховим кућама. Међу убијенима било је и шест старица.

Мањи број мјештана успио је да се сакрије и спаси од сигурне смрти захваљујући јутарњој магли и добром познавању терена. Скривени у шикаре, остругу и бујад гледали су како муслимански војници убијају, пљачкају и пале српску имовину.

Ни за овај, као ни за све остале масовне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу, нико није осуђен ни након 31 годину.

Окружни суд у Бијељини ослободио је оптужбе Ибру Јакуповића и Хусу Салиховића за ратни злочин над Србима у Ратковићима због, како је наведено, недостатка доказа.

Како вријеме пролази смањује се и број свједока, јер људи умиру и питање је да ли ће неко од преживјелих дочекати да Тужилаштво и Суд БиХ процесуирају неког починиоца злочина у Ратковићима.

Ратковићи су прије 30 година потпуно спаљени и уништени. У овом похараном и у лозу и шибље зараслом селу, за двије и по деценије након рата подигнут је споменик страдалим мјештанима и обновљено је свега осам кућа, али због удаљености и непостојања пута само један мјештанин се вратио у село, а током љета још их неколико долази и обрађују малињаке.

Да је ту некада било село свједочи још понеки димњак остао иза попаљених кућа и зидине из којих је израсло дрвеће и које нису потпуно зарасла у врзину, шибље и остругу те оштећени споменици и крстови у сеоском гробљу, као и они које су сродници поново подигли својим прецима, јер су зликовци, приликом упада у село, полупали споменике и оскрнавили гробове у намјери да потпуно затру трагове српског постојања на овом простору. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Српској рођено 27 беба
Сљедећи текстПовољни услови за вожњу