Насловна Најновије Почиње рад на опери „Петровдан“

Почиње рад на опери „Петровдан“

290
0

Културни центар Источно Ново Сарајево и Продукција „Форум театар“ организоваће данас у Источном Сарајеву конференцију за новинаре поводом почетка рада на опери „Петровдан“, која би требало да буде реализована у копродукцији ове двије установе културе.

Продукција опере „Петровдан“ представља почетак професионалног позоришног стваралаштва у Источном Сарајеву и њеним премијерним извођењем планирано је свечано отварање позоришта у Источном Сарајеву, које је у завршној фази изградње и техничког опремања.

Позоришни пројекат „Петровдан“, национална опера Републике Српске, пројекат је од посебног значаја, чији су циљеви усаглашени са циљевима стратегије развоја културе Републике Српске /2017–2022/ и јасном процјеном актуелног, постојећег стања у области културе и умјетности, односно културног насљеђа, савременог стваралаштва и умјетничке продукције, саопштено је из Културног центра и „Форум театра“.

У опери је планирано учешће студената и професора Музичке академије Источно Сарајево, Хора „Слога“, Етно-групе „Петровдан“ и чланова културно-умјетничких друштава „Славија“ и „Братство“ Војковићи, на челу са редитељем Витомиром Митрићем, композитором Младеном Јанковићем, сарадником Пеђом Хартом из Источног Сарајева и писцем либрета Видом Давидовић, драматургом из Бањалуке, уз кореографију и костиме Бранка Пјевића из Источног Сарајева.

У пројекту учествује 60 актера.

Планирано је да ово музичко-сценско дјело буде на сталном репертоару позоришта наредне три године, као и извођење у градовима Републике Српске и учешће на позоришним фестивалима у региону и свијету.

Рад на опери условљен је и динамиком завршетка позоришта и обезбјеђивања средстава за реализацију.

У саопштењу се наводи да је пројекат добио дио средства на конкурсу Министарства просвјете и културе Републике Српске, али је неопходно обезбиједити и додатна за завршетак.

Конференција за новинаре почеће у 10.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПромоција Средње школе унутрашњих послова у Источном Сарајеву
Сљедећи текстПретежно суви коловози