Насловна Најновије Предмете против Лукића и Додика требало би да воде различите судије

Предмете против Лукића и Додика требало би да воде различите судије

133
0

Адвокат Миљкан Пуцар, који пред Судом БиХ заступа вршиоца дужности директора „Службеног гласника Српске“ Милоша Лукића, рекао је Срни, да би у предметима који се воде против његовог брањеника и предсједника Републике Српске Милорада Додика, требало да поступају различите судије, што за сада није случај, те да је ријеч о повреди кривичног поступка.

Он је напоменуо да је поступак раније раздвојен без обавјештења, а с тим у вези нису написане ни нове оптужнице.

„Не знамо шта ће Тужилаштво БиХ направити и да ли ће поступити у складу са Законом о кривичном поступку да за Лукића напише нову оптужницу или ће поново спојити поступак. Нема још никакве писане одлуке када је ријеч о нашем захтјеву који смо поднијели прије петнаестак дана са доказима за спајање предмета“, истакао је Пуцар.

Он је подсјетио да је судија Мирсад Стрика, који је раније водио поступак, одговорио да ће одлука о спајању бити донесена у разумном року.

Пуцар наводи да је тај разуман рок истекао, јер је Стрику замијенила судија Сена Узуновић, која се појавила и у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика.

„Пресумпција невиности и да вам суди независан Суд су основа права. Једно од тих права било би нормално, ако не дође до спајања предмета, да поступак воде различите судије. Нажалост, дешавају се повреде кривичног поступка“, навео је Пуцар.

Он каже да за сада не постоји ни право жалбе у овој фази поступка, те да се може реаговати само након изрицања пресуде.

„Тек онај ко буде незадовољан и ко буде сматрао да му је повријеђено право, има могућност да то изнесе у жалби на пресуду“, рекао је Пуцар.

Пред Судом БиХ је за 13. фебруар заказано рочиште у предмету против вршиоца дужности директора „Службеног гласника“ Републике Српске Милоша Лукића, за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

Судија у овом предмету је Сена Узуновић, која је замијенила судију Мирсада Стрику, а рочиште је заказано за 13.00 часова, објављено је на званичној страници Суда БиХ.

Поступак против Лукића одвојен је од поступка који се пред Судом БиХ води против предсједника Републике Српске Милорада Додика на рочишту 17. јануара.

Иако су поступци раздвојени, на рочишту против предсједника Додика пред Судом БиХ, приликом читања оптужнице наведен је и Лукић, чиме је, према оцјени одбране, директно прекршен закон.

Из Суда БиХ је раније речено да је донесена усмена одлука о раздвајању предмета, те да не постоји право жалбе.

Бивши директор Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, рекао је Срни, да је судија Суда БиХ Сена Узуновић током рата била припадник тзв. Армије БиХ и то помоћник командира, те да је након тога обављала правосудну функцију у суду у Коњицу, што ствара оправдану сумњу да не може бити непристрасна.

Којић је открио да је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, док је он био директор, доставио Високом судском и тужилачком савјету БиХ информацију о судијама и тужиоцима Суда и Тужилаштва БиХ, који су обављали правосудне функције за вријеме оружаних сукоба у БиХ.

Узуновићева је од 1998. до 2001. године за вријеме мандата премијера Федерације БиХ Едхема Бичакчића /СДА/, обављала послове замјеника министра финансија за правне и опште послове у Министарству финансија, као и послове савјетника за правна питања у Кабинету замјеника премијера федералне Владе.

 

ИЗВОРсрна, фото илустрација BL Portal
Претходни текстОбиљежавање Дана безбједнијег интернета
Сљедећи текстПотписан Споразум о бесплатним систематским прегледима за демобилисане борце ВРС