Насловна Најновије Промовисане психобиографије цара Душана и војводе Живојина Мишића

Промовисане психобиографије цара Душана и војводе Живојина Мишића

155
0

У Дому културе на Хан Пијеску представљене су двије књиге психијатра и психотерапеута Александара Мисојчића – „Град“ и „Човек по мери шињела“, које су психобиографије двије велике историјске личности, цара Душана и војводе Живојина Мишића.

„Разговор о књигама“ су у оквиру синоћње књижевне вечери водили Мисојчић, новинарка и водитељка Тања Петернек Алексић и неуропсихијатар Часлав Хаџи Николић.

Алексићева је рекла новинарима да ове двије књиге говоре о људима који, иако су били велики, нису били лишени емоција и говорили су о својој земљи на најбољи могући начин.

„Ми смо ушли у некакво време у којем је некако срамота говорити о доброти, о њеном ширењу, о племенитости. Затрпани смо лошим примерима, црним хроникама, неким садржајима телевизијским који нису примерени“, нагласила је Алексићева и истакла да овакве вечери говоре о повратку правим вриједностима.

Алексићева, која као новинар и аутор емисије „ТВ лица – као сав нормалан свет“ већ више од 30 година, између осталог, ради и промоције, навела је да је синоћња промоција на Хан Пијеску била, као и сама читалачка публика, потпуно посебна.

„Посебна због тога што је са огромном пажњом, интересовањем, али и некаквим јединством, које је било карактеристично, слушала приче о цару Душану и Живојину Мишићу и навела психијатра и психотерапеута да говори о емоцијама, емпатији, љубави, домовини, патриотизму и свим тим важним и лепим стварима које су понекада скрајнуте“, рекла је Алексићева.

Алексићева је оцијенила да долазак на Хан Пијесак, позив из Јавне установе Центар за омладину и спорт „Поглед“, те све заједно тумачи као знак да приче о Живојину Мишићу и цару Душану треба испричати на различитим мјестима, пред бројним или мање бројним аудиторијумом, али пред свим људима који осјећају да су емоције нешто кључно у њиховом животу.

Мисојчић је рекао новинарима да је са задовољством био гост ханпјесачког Центра за омладину и спорт и промовисао своје двије књиге – психобиографије двије велике историјске личности из српске прошлости.

Он је подсјетио да војвода Мишић иза себе оставио књигу „Моје успомене“, која је драгоцјено аутобиографско дјело. Он је рекао да је његово лично увјерење да је Живојин Мишић највероватније највећи војник кога је српски народ у својој историји имао.

Када је ријеч о књизи „Град“ и цару Душану, Мисојчић је навео да се за ту тему опредијелио нашавши у једној од историјских књига реченицу „да је то био период малодушности српског цара“, што му је као психотерапеуту запарало уши, те је то био повод да се почне бавити приватним животом цара Душана.

Гости књижевне вечери на Хан Пијеску уручили су два пакета књига Издавачке куће „Цептеров свет књиге“ /Зептер Боок Wорлд/ Народној библиотеци „Бранко Чучак“ као поклон за 100 година постојања ове установе културе.

Директор ове библиотеке Озренка Ђурић Радуловић изјавила је Срни да је ово вриједан поклон јер је ријеч о изузетно интересантним књигама које ће посебно интересовати њихове читаоце. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстВучић: У времену великих притисака боримо се на сваком мјесту да заштитимо интересе Србије
Сљедећи текстОдбојкаши Србије поразом од Словеније завршили квалификације за Олимпијске игре