Насловна Најновије Рогатица: Квалитетније водоснабдијевање за готово 100 потрошача

Рогатица: Квалитетније водоснабдијевање за готово 100 потрошача

163
0

У рогатичкој општини ће квалитетно снабдијевање водом имати готово 100 потрошача реализацијом три мања пројекта – реконструкцијом водовода у Месићима и у двије градске мјесне заједнице Рогатица један и Рогатица два, укупне вриједности 175.000 КМ плус ПДВ, рекао је начелник ове локалне заједнице Милорад Јагодић.

Јагодић је рекао новинарима да у финансирању ових пројеката, у оквиру пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“, који спроводи УНДП, УНДП учествује са 100.000 КМ, а општина Рогатица са 75.000 КМ.

Он је навео да је у Мјесној заједници Месићи саниран и реконструисан водовод, урађена каптажа и отклоњени проблеми у главном воду и у плану је да се тридесетак нових потрошача уведе у систем водоснабдијевања са изворишта Кланац.

Директор рогатичког Јавног комуналног предузећа „Врела Сељани“ Александар Вукојичић рекао је да је у току реконструкција водовода Месићи-Кланац и дијела водовода у мјесним заједницама Рогатица-један и Рогатица-два, а, када све буде завршено, биће ријешено квалитетно водоснабдијевање за готово стотину потрошача.

Према његовим ријечима, у мјесној заједници Рогатица-један, преко базена Живаљевина, са кога се потрошачи снабдијевају водом, биће повезано око 40 домаћинстава на градску водоводну мрежу реализацијом једног од ова три пројекта.

Вукојичић је навео да се са базена Живаљевина капацитета 1.000 метара кубних напаја једна четвртина градског насеља Рогатица. Он је додао да се овај базен раније допуњавао сваки дан редукцијом воде током ноћи, али се након најновијих санирања кварова допуњава сваких 15 дана.

Вукојичић је истакао да ће базен бити непрекидно у функцији, када буду завршени додатни радови у наредном периоду у оквиру планиране реконструкције.

Трећи пројекат односи се на побољшање квалитета воде за потрошаче у Мјесној заједници Рогатица-два.

„Реконструкцијом водовода у Мјесној заједници Рогатица-два, на базену смо урадили аутоматску хлорну станицу на којој преко `скада система` радници предузећа у сваком тренутку могу да виде какав је квалитет воде и прате аутоматско регулисање хлора у водоводном систему“, рекао је Вукојичић и подсјетио да је раније са овог система сваке седмице вода детаљно испитивана, јер је често била неисправна.

Пројекат „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“ заједнички финансирају владе Швајцарске и Шведске уз више партнера у Републици Српској и БиХ. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстПритворено осам ухашених из акције „Кода“
Сљедећи текстСпоразум о сарадњи Универзитета у Источном Сарајеву и Уралског федералног универзитета из Јекатеринбурга