Насловна Најновије Руски истражиоци испитују породице нападача

Руски истражиоци испитују породице нападача

247
0

Руски истражиоци данас у Таџикистану, испитују породице мушкараца оптужених за недавни смртоносни напад на концертну дворану у близини Москве, изјавила су Ројтерсу три таџикистанска извора надлежна за безбједност.

Извори који нису овлаштени да јавно коментаришу, рекли су да су таџикистански званичници надлежни за безбједност довели породице у Душанбе из различитих дијелова ове централноазијске земље.

АФП наводи да је сумња у умијешаност Таџикистанаца у смртоносни напад у Москви потресла таџикистанско друштво и указала на ризике које представља џихадистичко насљеђе у централном дијелу Азије.

Хиљаде људи отишло је послије 2010. године из пет бивших совјетских република у региону, на челу са Таџикистаном, у Сирију и Ирак, да би се борили за „Исламску државу“.

Одговорност за напад у Москви, у којем је у петак, 22. марта, убијено 139 људи, преузела је група „Исламска држава у Хорасану“ из Авганистана, који се граничи са Таџикистаном.

Басмански окружни суд у Москви у недјељу, 24. марта, одредио двомјесечни притвор Мухамедсобиру Фајзову, Далерџону Мирзојеву, Саидакрамију Рачабализодију и Шамсидину Фаридунију. Сва четворица су током викенда оптужена за тероризам, а Мирзојев и Рачабализода су већ признали кривицу.

Суд у Москви јуче је донио одлуку да се ухапси Диловар Исломов, који је пети званично оптужени за учешће у терористичком нападу у концертној хали „Крокус сити хол“ надомак руске пријестонице.

ИЗВОРсрна, фото илустрација AP/ ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / TANJUG/AP
Претходни текстСједница предсједништва БОРС-а у Броду
Сљедећи текстПалата Републике вечерас у љубичастој боји