Насловна Најновије САД: Проукрајинска организација наводно одговорна за напад на “Сјеверни ток“

САД: Проукрајинска организација наводно одговорна за напад на “Сјеверни ток“

125
0

Нови обавјештајни подаци које су прегледали амерички званичници, сугеришу да је проукрајинска организација прошле године извршила напад на гасоводе „Сјеверни ток“, пише амерички дневник „Њујорк тајмс“.

Према писању листа, амерички званичници наводе да немају доказа да су украјински предсједник Владимир Зеленски или неки од његових сарадника, умијешани у операцију или да су починиоци дјеловали по наређењу званичника украјинске администрације.

Амерички званичници, такође наводе да имају врло мало података о починиоцима и све указује на то да су неистомишљеници руског предсједника Владимира Путина. Исто тако званичници нису навели по чијем наређењу је извршена и ко је платио операцију.

Амерички званичници нису жељели да објаве, како су дошли до информација или неке друге детаље.

Гасоводи „Сјеверни ток један“ и „Сјеверни ток два“, који су изграђени ради испоруке гаса из Русије у Њемачку испод Балтичког мора, нису у функцији од септембра, када су се догодиле експлозије на цјевоводима. Оператер „Сјеверни ток АГ“ саопштио је да је штета „без преседана“ и да није могуће прогнозирати колико ће времена бити потребно за поправку.

Русија сматра да су експлозије на два цјевовода чин међународног тероризма. За сада нема званичних резултата истраге, али је амерички новинар и добитник Пулицерове награде Сејмор Херш, објавио да су експлозије организовале САД, уз подршку Норвешке. САД негирају умијешаност у инцидент.

ИЗВОРсрна, фото Јutarnji list
Претходни текстДвери, Нада и Заветници 17.марта организују протест против европског плана
Сљедећи текстПоводом прославе Дана жена, 8. марта, за све даме ОЦ Јахорина омогућио бесплатно цјелодневно скијање (ВИДЕО)