Насловна Најновије Сваки пети становник планете пуши цигарете

Сваки пети становник планете пуши цигарете

143
0

Данас сваки пети становник планете пуши цигарете или на неки други начин ужива у дувану, док је 2000. године сваки трећи био зависник од дувана.

Међутим, тренд опадања уживања у овом по здравље штетном задовољству се наставља, наводи се у извјештају Свјетске здравствене организације (СЗО) о употреби дувана у периоду од 2000. до 2030. године.

Они такође у документу истичу, да је прошле године у дуванским производима уживало 1,25 милијарди људи старијих од 15 година, док је почетком вијека у свијету било 1,34 милијарде корисника. Пројекције указују да ће се, упркос повећању глобалне популације, број зависника од дувана смањити на 1,2 милијарде 2030. године.

У извјештају се наводи да се највећи број пушача данас налази у југоисточној Азији и Европи и да је број зависника близу четвртине укупног становништва на тим подручјима, уз назнаку да број корисника дуванских производа наставља да расте у Египту, Јордану и Индонезији.

Наводи се да је овај извјештај непотпун и да је реалан број корисника дувана у свијету вјероватно много већи, јер више од 70 земаља свијета, није послало најновије податке и информације о кретању броја дуванских зависника.

Свјетска здравствена организација, упркос доступним подацима који показују пад броја пушача, упозорава да ће глобална смртност од ове штетне навике, остати на приближно истом нивоу.

Сваке године, додаје се, осам милиона људи широм свијета умре од посљедица пушења дувана, као и 1,3 милиона непушача који су изложени дуванском диму.

 

ИЗВОРБ92, фото илустрација
Претходни текстПозовимо 1413 за Хелену Гавран – Будимо хумани!
Сљедећи текстПатријарх Порфирије прославио крсну славу, свечаности присуствовали Додик и Вучић