Насловна Најновије Словенија: На снази црвени метео аларм, састаје се Савјет за националну безбједност

Словенија: На снази црвени метео аларм, састаје се Савјет за националну безбједност

213
0

У Словенији је данас због поплава на снази црвени метео аларм за већи дио земље, са изузетком Приморске, на западу.

Због високог водостаја Саве, током ноћи извршена је евакуација из кампа у Чатешким Топлицама, а Чрна у Корушкој одсјечена је од свијета, јавила је Радио-телевизија Словенија.

Нивои река у централној и источној Словенији и даље расту послије падавина током ноћи.

У општинама Брежице и Кршко ватрогасци су поставили џакове против поплава.

Сава је у Кршком већ у петак увече поплавила помоћни фудбалски терен.

Словеначка војска ће током јутра покушати да се пробије до Чрне у Корушкој, гдје су људи без воде, струје и сигнала за мобилни телефон.

Током ноћи падала је претежно умјерена киша, а падавине су у посљедњих неколико сати повећане, рекла је за Радио Словенију Вероника Хладник Закотник из Арсе.

Она је рекла да су највеће падавине прошле, али да ће нивои водотокова и даље расти.

Хладник Закотник је истакла да је од средине дана у четвртак па до сада у већем дијелу Словеније пало између 50 и 100 литара по метру квадратном, а да је у појединим дијеловима пало и 300 литара.

Савјет за националну безбједност састаће се у 11 сати, након чега ће услиједити хитна сједница владе.

– Послије суботње седнице Владе поднијећемо амандман на закон о отклањању посљедица елементарних непогода – најавио је премијер Роберт Голоб у петак увече, истичући да ће на тај начин бити олакшана помоћ општинама.

Биће разматрана и могућност отварања радњи у недјељу да људи данас не би напуштали своје домове и непотребно се излагали опасности.

Безбједност грађана је на првом мјесту, рекао је Голоб, наводећи да је то вјероватно најгора природна катастрофа која је погодила Словенију у протекле три деценије, пренијела је СТА.

Голоб је раније завршио љетњи одмор да би се у петак поподне састао са представницима Управе за цивилну заштиту и помоћ у катастрофама.

Нуклеарна електрана Кршко саопштила је у петак да електрана ради безбједно и стабилно, а да због великог протока и високог нивоа ријеке Саве, помно прате ситуацију, као и да је особље електране у приправности.

Све надлежне службе раде на отклањању тешких посљедица невремена које је однијело три живота.

Према потврђеним информацијама из полицијске управе, на подручју Камника вода је однијела једну жену, а два холандска планинара настрадала су од грома у планинама у пределу Крања.

Служба ЕУ за управљање ванредним ситуацијама Коперникус активирана је на захтјев словеначких власти ради помоћи у реаговању на текуће велике поплаве и клизишта у земљи, саопштио је јуче европски комесар за управљање кризама Јанез Ленарчич на друштвеној мрежи Твитер.

Сателитски подржано праћење ситуације помоћи ће у случају катастрофе и другим властима у реаговању на тешке бујичне поплаве које су погодиле већи дио земље, наводи агенција СТА.

 

ИЗВОРТанјуг
Претходни текстВласеница домаћин Романији
Сљедећи текстБањалука: Обиљежавање 28 година од погрома “Олуја”