Насловна Најновије Соколац: Од наредне године Дом здравља прелази на трезорско пословање

Соколац: Од наредне године Дом здравља прелази на трезорско пословање

55
0

Одборници Скупштине општине Соколац донијели су одлуку да од од сљедеће године Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ пређе на трезорски систем пословања.

На сједници је усвојено 10 изјештаја о раду предузећа, установа и организација од локалног значаја у 2023. години.

Одборници су предложили да се већ почетком сљедеће седмице тражи најбољи начин заштите средства Фонда здравственог осигурања Републике Српске која буду намијењена овој установи преко општинског буџета у случајевима када би био блокиран рачун општине.

„Видјели смо на данашњој сједници да се и код других предузећа и установа јављају исти проблеми и да је дошло до кашњења у исплати од пет до седам плата управо због тога што средства намијењена грантом или другим видом уплате оду на плаћање неких других обавеза, а не тамо гдје су и планирана“, рекао је новинарима предсједник СО Соколац Сретко Марјановић.

Он је истакао да ни данашњој сједници Скупштине општине Соколац, као ни претходној, нису присуствовали начелник општине Милован Бјелица и одборници СДС-а.

Марјановић је рекао да ће се у наставку ове сједнице у понедјељак, 22. априла, на дневном реду, између осталог, наћи извјештај о раду начелника општине, као и финансијски извјештаји спортских клубова, организација и удружења којима су дозначавана средства из буџета општине за 2023. годину.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић истакао је да су на данашњој скупштини од прве до посљедње тачке изнесени подаци да „начелник општине није испоштовао раније преузете обавезе и договоре“.

„Начелник општине не присуствује сједници Скупштине већ други пут заредом, а треба као извршна власт да понуди одговоре руководећим људима у овом предузећима, установама и организацијама који су у великим проблемима и да понуди рјешења“, навео је Радић.

Одборници Скупштине општине Соколац усвојили су одлуку Централне изборне комисије БиХ о престанку мандата одборнику СНСД-а Сњежани Којић због одјаве пребивалишта на подручју ове општине, те је мандат додијељен и верификован Сузани Солдар, сљедећој са листе кандидата СНСД-а за одборнике у соколачком парламенту.

Бјелица је рекао Срни да он и одборници СДС-а не учествују у раду СО због опструкције скупштинске већине и њиховог нечињења на превазилажењу тешког финансијског стања у општини о чему свједочи и чињеница да већ четврту годину нису усвојили ребаланс буџета.

Према његовим ријечима, буџетски приходи су у прошлој години пали и они по основу ПДВ-а за око 500.000 КМ, што је све скупа негативно утицало на пуњење општинског буџета.

Бјелица је нагласио да скупштинска већина није подржала одлуку о репрограму обавеза иако је општина Соколац имала сагласност виших нивоа власти, као и сагласност за рефинасирање обавеза, нити одборила продају градског грађевинског земљишта, од чега друге општине имају значајне приходе.

„Цијело вријеме скупштинска већина блокира рад начелника општине, тако да блокира и рад предузећа, установа и организаицја које се наслањају на финансирање из буџета општине“, изјавио је Бјелица.

Он тврди да је општина измирила све обавезе које је имала по буџету и да су остале неке по ребалансу који није усвојен, али се, како каже, код неких буџетских корисника касни са доприносима.

Бјелица је потврдио да општина Соколац има финасијских проблема, због недостатка средстава, те навео да се све измирује у складу са расположивим средствима и да ништа од тих средстава не иде на другу страну. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстСШЦ “Пале”, манифестација “Дани сјећања” (Видео)
Сљедећи текстПромовисана збирка приповиједака Саше Кнежевића (Видео)