Насловна Најновије Суд БиХ неће тражити да се испитају Мустафић и Изетбеговић о Махмуљину

Суд БиХ неће тражити да се испитају Мустафић и Изетбеговић о Махмуљину

166
0

Суд БиХ неће тражити да буду испитани сребренички бивши функционер Ибран Мустафић и лидер СДА Бакир Изетбеговић у вези са Мустафићевом информацијом да се осуђени ратни злочинац Сакиб Махмуљин налази у једној од вила лидера СДА Бакира Изетбеговића у Измиру у Турској.

– Суд БиХ је донио наредбу за расписивање међународне потјернице за Махмуљином и нема нове информације у том погледу закључно са данашњим даном – речено је Срни у Суду БиХ.

У вези са питањем Срне да ли ће тражити да буду испитани Мустафић и Изетбеговић јер је Мустафић недавно на свом Фејсбук профилу објавио да има сазнања да се Махмуљин налази у Измиру у Турској у једној од Изетбеговићевих вила, из Суда су одговорили да се треба обратити „надлежним полицијским и тужилачким органима јер Суд за наведено није надлежан“.

Након што је Мустафић објавио да је Махмуљин у Измиру у вили Изетбеговића, предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић затражио је хитну истрагу и да се испитају Мустафић и Изетбеговић јер злочинац као што је Махмуљин не смије бити на слободи.

– Узмемо ли у обзир начин на који је Махмуљин побјегао за Турску, а знамо да је Суд БиХ под контролом СДА, ово би могла бити добра информација о томе гдје је и под чијом заштитом је Махмуљин – рекао је Којић Срни.

Апелационо одјељење Суда БиХ осудило је крајем априла 2022. године Махмуљина на јединствену казну затвора од осам година за злочине почињене над ратним заробљеницима и српским становништвом у Возући и Завидовићима 1995. године.

Суд је 28. новембра прошле године издао наредбу за расписивање међународне потјернице за Махмуљином након што се није јавио на издржавање казне.

Након расписивања међународне потјернице, Суд БиХ је послао и замолницу Турској за изручење осуђеног Махмуљина.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПетровић: Слобода је српска ријеч
Сљедећи текстДодик, Вучић и патријарх Порфирије у манастиру Осовица