Насловна Најновије Сусрети лидера засметали сарајевској чаршији

Сусрети лидера засметали сарајевској чаршији

116
0

Посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика Бјелорусији и Русији, поново је засметала федералним медијима, овај пут састанци са предсједницима Бјелорусије Александром Лукашенком и Руске Федерације Владимиром Путином, односно сусрети лидера.

Можда би се и могло разумјети да им то смета јер чињеница је да они немају лидера који може да се сусретне са једним од најмоћнијих људи на свијета. У ствари, уопште немају лидера.

Сарајевски портал „Кликс“, који је јуче текст посветио предсједнику Српске и његовим сусретима са високим званичницима, не наводи да је управо Милорад Додик и овај пут са руским предсједником договорио о томе да цијена гаса остане на истом нивоу, а тај гас највећим дијелом користи Федерација.

Bosnian Serb leader Dodik bows to Putin – POLITICO

Тачније, у том истом Сарајеву грију се по јефтинијој цијени гаса само захваљујући предсједнику Републике Српске и његовим договорима са руским лидером.

Међутим, то намјерно прећуткују, већ траже мишљење Кристијана Шмита о Додиковом спољнополитичком раду, вољни да им тај странац нешто намеће, а притом причају о држави, суверенитету. Ни Д од државе ни С од суверенитета.

Текст „Како Додик замишља ЕУ пут и када му џамије не сметају“ искористили су за пропаганду занемарујући чињенице да су управо у Федерацији, и то бошњачки лидери, криви што се каска на европском путу.

Намјерно пребацују лоптицу преко ентитетске границе спремни увијек да окриве Републику Српску и Додика, којим се свакодневно баве, оптужујући га за стопирање европског пута иако управо политичко Сарајево чини све да блокира тај пут.

Иако се к`о фол постигне договор лидера странака које на нивоу БиХ чине већину, бошњачка страна поступа као некад Алија Изетбеговић који је једно мислио прије подне, а друго послије подне.

Додик је и овај пут, током своје посјете Татарстану, истакао да када говори о Бошњацима, само и искључиво мисли на политичаре Бошњаке са којима покушава да се договори да грађанима БиХ буде боље, али у Федерацији то тако не виде.

Dodik sa muftijom obišao džamiju u Kazanju | etto

Чак су текст искористили да критикују Додикову посјету џамији у Казању, а предсједник Српске је овом приликом истакао како тамо изгледа суживот и како је Република Татарстан развијена када сви имају исти интерес, иста права и када су сви поштовани.

Додик је овом приликом у изјави медијима из Републике Српске навео да су муслимани у Татарстану били и остали привржени руској држави, док су муслимани на простору бивше Југославије хтјели државу, без обзира што нису доминирали ни на једном простору, што је битна разлика.

Он је додао да су били за распад Југославије, промовисали сепаратизам, те да је све урађено уз страну асистенцију, прије свега Американаца.

И овај пут само је изнио чињеницу, али када се каже истина која не одговара сарајевској чаршији онда се она само обруши на неистомишљенике.

Иако Додикову посјету Бјелорусији и Русији сматрају „шарадом“ и на све начине покушавају да је омаловаже, али неупсјешно, састанак Додика и Путина био је један од важнијих дана у историји Српске. Свиједело се то њима или не!

ИЗВОРсрна, фото илустрација Politico EU
Претходни текстНикола Јокић трећи играч у историји са трипл-даблом, против сваке НБА екипе
Сљедећи текстПромоција Источног Сарајева на Сајму туризма у Београду