Насловна Најновије Сутра обиљежавање одбране Сарајевско-романијске регије

Сутра обиљежавање одбране Сарајевско-романијске регије

211
0

На Сокоцу и Равној Романији, сутра ће бити обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату, у којој је живот положило више од четири хиљаде српских бораца.

На Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу, у 11.00 часова биће служен помен за погинуле борце и положен вијенац и цвијеће на спомен-крсту, најављено је из ресорног министарства.

У 12.00 часова код Манастира Свети Георгије на Равној Романији, биће служен парастос за погинуле борце Сарајевско-романијске регије, а у 12.15 часова предвиђено је обраћање званичника и умјетнички програм.

Одбрана Сарајевско-романијске регије, била је један од најтежих задатака Војске Републике Српске.

Припадници Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, одбили су 35 непријатељских офанзива и покушаја пробоја линије српске одбране.

Овај корпус формиран је 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске, а његове јединице су биле размјештене на ширем подручју Сарајева.

На Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу, сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.

У знак сјећања на погинуле борце, на Равној Романији је изграђен Манастир Светог Георгија, на чијим су зидовима у унутрашњости исписана имена више од 4.000 погинулих бораца овог корпуса.

Дан одбране Сарајевско-романијске регије обиљежава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова као историјски догађај од републичког значаја.

ИЗВОРсрна, РТВИС
Претходни текстПокренута истрага против пјевача “Рамштајна“
Сљедећи текстУ Источном Новом Сарајеву пријављена крађа струје, аутомобила и грађевинског материјала