Насловна Најновије Техеран распустио полицију за морал

Техеран распустио полицију за морал

162
0

Иранске власти укинуле су контроверзну полицију за морал, у околностима масовних протеста, након смрти младе жене у притвору, рекао је ирански државни тужилац Мохамед Џафар Монтазери.

Он је током вјерске конференције, рекао да полиција за морал није дио правосуђа и да је распуштена, преноси државна новинска агенција ИСНА.

Насилни нереди избили су у Ирану средином септембра, након што је 22-годишња Махса Амини умрла у притвору. Она је приведена због ношења „неприкладног“ хиџаба.

Многи Иранци су за Аминину смрт окривили контроверзну полицију за морал, чији припадници су је ударали у главу док су је испитивали.

Према подацима Савјета безбједности иранског Министарства унутрашњих послова, најмање 200 људи је погинуло у нередима у Ирану од септембра, а укупна штета државним органима и приватним организацијама премашује 200 милиона долара.

Техеран вјерује да су немири подстакнути из иностранства.

Иранска полиција ухапсила је људе за које се вјерује да су регрутовани од западних обавјештајних служби, Израела и Саудијске Арабије, да подстакну јавне немире.

ИЗВОРISNA, Риа Новости, Срна, фото MuslimMatters.org
Претходни текстВишеград: Првенство Српске у шаху од 8. до 11. децембра
Сљедећи текстСутра промјенљиво облачно уз сунчане периоде