Насловна Најновије Тимотија: Нико па ни Шмит, не може оспорити слављење Дана Српске

Тимотија: Нико па ни Шмит, не може оспорити слављење Дана Српске

150
0

Дан Републике Српске, 9. јануар, у срцу је сваког човјека у Српској и нико, па ни Кристијан Шмит, не може забранити нити оспорити прославу тог дана, рекао је Срни замјеник предсједника Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Горан Тимотија.

Тимотија је истакао да Шмит својим изјавама о 9. јануару, Дану Републике Српске, код становништва Српске може само пробудити незадовољство и љутњу.

„У суштини, ко је тај човјек да брани обиљежавање било ког датума у Републици Српској“, упитао је Тимотија.

Према његовим ријечима, нечувено је да неко некоме у слободној држави, слободној Европи брани да слави било који датум јер му се то не допада.

„Може вршити притисак, али то неће пити воде. Наравно ти људи су навикли да примјењују силу, али нико, па ни самозвани високи представник Шмит не може забранити слављење 9. јануара, као што не може забранити Србији и Црној Гори да њихови представници дођу“, закључио је Тимотија.

Шмит је раније рекао да је прослава 9. јануара као Дана Републике Српске „јасан и директан пропуст у спровођењу одлука Уставног суда БиХ, као и одлука високог представника“, те додао да непоштовање одлука Уставног суда представља кривично дјело према Кривичном закону БиХ.

Такође је затражио од високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља да изврши притисак из Брисела на Београд и Подгорицу, како функционери Србије и Црне Горе не би присуствовали обиљежавању Дана Републике Српске.

ИЗВОРСрна, фото РТРС
Претходни текстКатић: Најзначајнији пројекти у овој години почетак изградње обданишта и основне школе
Сљедећи текстТушевљак: Никаква наметања нећемо дозволити !