Насловна Најновије “Тројка“ за сутра сазвала састанак парламентарних странака

“Тројка“ за сутра сазвала састанак парламентарних странака

138
0

Странке „тројке“ сазвале су за сутра у Сарајеву састанак представника свих политичких партија у Парламентарној скупштини БиХ, ради разговора о измјенама Устава БиХ.

Састанку ће, према најавама, присуствовати представници СНСД-а, ДЕМОС-а и Уједињене Српске, док су из СДС-а и ПДП-а саопштили да се неће одазвати на позив.

Када је ријеч о странкама из Федерације БиХ, из СДА, НЕС-а и Демократског фронта, навели су да неће учествовати у разговорима о уставним промјенама.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик, изјавио је раније, да овај састанак представља губљење времена, јер не постоји консензус о тако важном питању, изразивши сумњу да се са тим жели срушити договор које су странке које чине власт на нивоу БиХ, постигле у Лакташима.

Додик је навео да због раније преузетих обавеза, неће присуствовати овом састанку, али да ће бити представник СНСД-а.

„Сви знамо да је Устав БиХ веома тежак. Мислим да је веома наивно очекивати да се на овај начин покуша нешто учинити. Ми нисмо спремни да избришемо било шта што је етнички префикс“, рекао је Додик.

Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић, рекао је да је неозбиљно разговарати о уставним промјенама на начин „ајте да причамо“, а поготово што у функцији таквих састанака мора буде озбиљнија припрема.

„Нећу ићи на састанак, али присуствоваће представник ДЕМОС-а, како би видјели који правац се покушава заузети“, рекао је Чубриловић.

Лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић. рекао је да би састанак о измјенама Устава БиХ на који су позвале странке „тројке“, могао да буде нека врста алибија да се избјегне договор постигнут у Лакташима.

„Што се тиче Републике Српске сви смо до сада водили усаглашену националну политику, тако да ћемо се договорити какав ће бити наш заједнички одговор. Неће бити појединачних одговора, нити ће успјети да нас фрагментирају“, рекао је Стевандић.

Он је навео да измјене Устава могу усагласити само народи ентитета, а никако страни амбасадори, те да ће представник Уједињене Српске на састанку у Сарајеву изнијети ставове странке.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић, изјавио је раније, да ће ићи на састанак који су сазвале странке „тројке“, али да ће тешко бити промијењен и зарез Устава БиХ.

Он је оцијенио да у постојећим условима није могуће обезбиједити двотрећинску већину у парламенту и да се умјесто измјена Устава, треба концентрисати само на измјене Изборног закона БиХ, за што су довољни гласови натполовичне већине посланика.

Конаковић је изјавио раније да су сазвали састанак ради разговора о измјенама Устава БиХ, чиме би се, како је оцијенио, створиле претпоставке за измјене изборног законодавства, које се тичу имплементације пресуда међународних судова.

Он је рекао да је, осим овог, приоритет и питање избора хрватског члана Предсједништва БиХ, наводећи да је његово рјешавање могуће само у пакету са другим измјенама Изборног закона.

ИЗВОРСрна, фото Danas.ba
Претходни текстСутра на “Равној планини“ почињу ФИС такмичења у слалому и велеслалому
Сљедећи текстАктивисти бацили супу на слику Мона Лизе