Насловна Најновије Убијеним радницима РТС-а одата почаст код споменика “Зашто?“

Убијеним радницима РТС-а одата почаст код споменика “Зашто?“

58
0

Код споменика „Зашто?“ у Ташмајданском парку, одржан је помен за 16 радника Радио-телевизије Србије, убијених на данашњи дан 1999. године, када је НАТО гађао зграду РТС-а у центру Београда, прогласивши ову медијску кућу за легитимну мету.

Пошту убијеним радницима РТС-а ноћас у 2.06 часова минутом ћутања одали су чланови породица, руководство и колеге из РТС-а, представници новинарских удружења, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, представници министарстава културе, као и информисања и телекомуникација, генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и други.

У име породица жртава окупљенима се обратио Мирослав Медић, брат страдалог Синише, који је истакао да је НАТО бомбардовао зграду РТС-а, јер је желио да се у свијету чује само његова верзија.

Он је истакао да је РТС тада емитовао извјештаје о злочинима које су чинили албански терористи на Косову и НАТО злочинци широм земље.

Медић је истакао да су страдали радници били већином млади људи, добре колеге и нису заслужили да на овако страшан начин изгубе своје животе и поручио да њихове породице и данас траже одговор на питање „Зашто?“.

Он је указао да нико од НАТО челника никада није процесуиран, нити је одговарао за овај злочин, а да су међународне новинарске организације одмах послије бомбардовања изјавиле да РТС никако није могао бити легитимни војни циљ и да је у питању класичан ратни злочин.

И поред тога, како је подсјетио, Суд за људска права у Стразбуру се огласио ненадлежним у овом случају, па ово и даље остаје злочин без казне.

 

Он је напомено да породице већ 25 година мучи и питање зашто ништа није учињено да се заштите животи запослених у вријеме ваздушне опасности.

RTS: Devetnaesta godišnjica NATO bombardovanja RTS-a - MediaSfera

У име породица, брат убијеног Синише Медића је замолио надлежне, да се зграда у којој су радници РТС-а изгубили животе и која стоји као опомена и мјесто злочина, коначно претвори у меморијални центар за који идејно рјешење одавно постоји.

Зграда РТС-а бомбардована је током емитовања вијести у 2.06 часа иза поноћи, 23. априла 1999. године.

Први пут у историји ратовања погођена је једна медијска кућа која је претходно проглашена за легитимни војни циљ.

ИЗВОРсрна, фото илустрација RTNK
Претходни текстНа Палама обиљежен Дан планете Земље
Сљедећи текстДо априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији