Насловна Најновије Универзитет у Источном Сарајеву опет први у БиХ на SIR ранг-листи

Универзитет у Источном Сарајеву опет први у БиХ на SIR ранг-листи

165
0

Универзитет у Источном Сарајеву и ове године је заузео прво мјесто међу универзитетима у БиХ на SCImago institutions rankings (SIR листи).

Универзитет у Источном Сарајеву први пут је уврштен на ову листу 2020. године и данас заузима 5.815. мјесто у свијету од више од 9.000 рангираних институција, саопштено је из ове високообразовне установе.

У саопштењу се наводи да је ова позиција Универзитета резултат великог рада и посвећености академског особља и студената који континуирано раде на унапређењу истраживања и иновација.

СИР је међународни и поштован систем рангирања који процјењује резултате истраживања и утицај универзитета и истраживачких институција широм свијета.

Рангирање институција врши се композитним индикатором који комбинује три различита сета индикатора заснованих на резултатима истраживања /50 одсто/, резултатима иновација /30 одсто/ и друштвеном утицају /20 одсто/ који се мјери њиховом видљивошћу на интернету.

Најбољи квартил добија институција у својој земљи упоређујући квартиле на основу вриједности укупног индикатора, фактора истраживања, иновација и друштвеног фактора, а Универзитет у Источном Сарајеву је у укупном рангу уврштен у најбољи први квартил.

У издању СИР за 2023. годину промијењен је начин нумерисања рангова институција, а у издању за 2024. годину модификован је и друштвени фактор, тако да укључује три нова индикатора, истиче се у саопштењу.

Нови индикатори, који прецизније одражавају друштвени утицај који институција остварује, укључују генерисање нових знања у вези са Циљевима одрживог развоја, које су дефинисале УН, учешће жена у истраживачким процесима и коришћење добијених резултата у креирању или унапређењу јавних политика.

ИЗВОРСрна
Претходни текстJован Јошило пуштен из притвора, Суд прихватио кауцију од 489.000 КМ
Сљедећи текстУ КЦ “Пале” представљена књига “Вила са Кошара”, аутора Невена Милаковића (Видео)