Насловна Најновије Ујединити се у молитвама за мир и очување Косова и Метохије

Ујединити се у молитвама за мир и очување Косова и Метохије

107
0

Његова светост патријарх српски Порфирије, позвао је у васкршњој посланици вјернике да уједине молитве за мир и очување Kосова и Метохије у Србији, да се моле за мир у Украјини и указао на неопходност очувања српског језика, нормирања употребе ћирилице у јавном простору и обустављања насиља над српским језиком.

Патријарх Порфирије је истакао да је молитва вјерујућег народа за мир, молитва Цркве за мир, јача од сваког оружја.

„И као што су нас снага вере и молитве наших праведних предака и отаца провеле кроз теснаце историје, тако је потребно да и данас, у свим прегнућима, послушамо глас Цркве, глас Господњи – ујединимо и умногостручимо молитве за мир, за очување Kосова и Метохије у Србији, за очување наших светиња. Ујединимо и умногостручимо своје молитве за живот у миру нашег народа свуда, да се наша или било чија страдања не понове“, наводи се у посланици.

Његова светост патријарх српски је додао да су архијереји и вјерни народ Српске православне цркве /СПЦ/, чије прво име јесте Пећка патријаршија, чврсто и непромјенљиво на становишту да је отуђење Kосова и Метохије од државе Србије, посредно или непосредно, де факто или де јуре, неприхватљиво.

„Молимо се Спаситељу и залажемо за заједнички живот, у међусобном поштовању и разумевању са косовско-метохијским Албанцима, јер ако у нашим душама има места и за једне и за друге, биће и на Kосову и Метохији места за све“, наводи се у посланици.

Патријарх српски је истакао да зна да у српском народу и данас има довољно вјере, довољно молитве и праведности, да сачува све и у временима која долазе.

Његова светост је нагласио да стога архијереји СПЦ апелују да се напредак друштва, а прије свега народна просвета и култура, граде на јеванђељским темељима, на којима су и настале, а посебно позивају на очување српског језика и ћириличног писма на којима је изграђена српска култура.

СПЦ апелује да се нормира употреба ћириличног писма у јавном простору, као и да се обустави насиље над српским језиком и укину одредбе законâ који то насиље намећу, нарочито кроз противуставни закон који намеће такозвани родно осјетљиви језик иза кога се крије борба против брака и породице као богоустановљених светиња и природних облика човековог личног и саборног живота.

„На јеванђељским темељима смо градили и изградили свој начин живота, свој етос, свој систем вредности, у коме су брак и породица, засновани на љубави према Богу и на међусобној љубави, претпоставка склада у животу народа, друштва и државе“, истакао је патријарх српски Порфирије.

Патријарх Порфирије је позвао и на молитве за мир у Украјини, за престанак страдања и сукобљавања једновјерне и једнокрвне браће, да непријатељство и мржњу замијене пријатељство и љубав.

Његова светост је посебне молитве упутио васкрслом Господу за Украјинску православну цркву, њену јерархију и њен вјерни народ, који су изложени неправди, насиљу и прогону.

Он је позвао вјернике да се радују данас, јер их, упркос свим приликама и неприликама прате, крупне и мирне рашке очи Бијелог анђела – најљепше, највољеније и најславније фреске створене у нашем роду – говорећи да Исус Назарећанин, на крст распети, устаде из гроба.

„Радујемо се и прослављамо Васкрсење Господа Христа јер, чинећи то, добијамо залог сопствене победе над оковима смрти и свету благовестимо радост живота … Вера која прожима и осмишљава животни пут, која соковима благодатне снаге храни свеколико људско биће, уистину може све“, пише у посланици.

Патријарх Порфирије је истакао да је економски и сваки други напредак важан за друштва у којима српски народ живи, али је неупоредиво важније духовно здравље српског народа, она снажна, саборна вјера у Господа распетог и васкрслог, која осмишљава свеколико народно биће.

„Од вере у Васкрсење Христово и Јеванђеље Његово зависе наше животне вредности, култура, етос, идентитет“, навео је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије и архијереји СПЦ су пожељели срећан, честит и благословен празник цијелом српском вјерном народу, свима који чују ријечи Бијелог анђела: „Не плашите се! Исуса тражите Назарећанина, распетога. Устаде, није овде“.

„Где год да се данас било ко од нас налази, поздрављамо се поздравом вечне радости – Христос васкрсе“, наводи се у посланици.

ИЗВОРсрна, фото БН ТВ
Претходни текстДанас облачно, мјестимично са падавинама
Сљедећи текстСоларни панели на крововима у Српској, крајем ове или почетком наредне године