Насловна Најновије Соларни панели на крововима у Српској, крајем ове или почетком наредне године

Соларни панели на крововима у Српској, крајем ове или почетком наредне године

120
0

Генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ /ЕРС/ Лука Петровић, изјавио је Срни, да је то предузеће до сада примило око 4.900 захтјева грађана за постављање соларних панела на крововима кућа и да очекује да ће тај пројекат, који је исплатив за грађане, бити реализован крајем ове или почетком сљедеће године.

Петровић је рекао да су олакшали пријем захтјева и да је у почетку потребно само донијети потврду о власништву бројила, наводећи да очекује да ће се почетком јуна доћи до првог лота од 5.000 кровова.

„Потом је потребно одабрати извођаче радова и остало што је неопходно за пуштање у рад тих `прозјумера` /произвођача-потрошача/ по принципу `кључ у руке`“, додао је Петровић.

Он је истакао да је то исплатив пројекат за грађане, јер 25 година неће морати да плаћају струју, а након 10 година отплате имаће 50 одсто вриједности соларне електране у свом власништву.

„Тих 50 одсто соларне електране које ће грађани платити у 10 година, са фиксном ратом, је мање од садашњег просјечног рачуна за струју. Ако је садашњи рачун просјечно 70 KМ, грађани ће плаћати 10 година 63 KМ, без плаћања енергије и мрежарине 25 година и нема разлога да се ово не приближи грађанима, који ће тако бити енергетски независни“, рекао је Петровић.

Он је напоменуо да пројекат соларних панела на крововима кућа још није реализован, јер потрошачи у Српској нису осјетили енергетску кризу из Европе и сматрају да ништа не морају да улажу, јер имају повољно снабдијевање електричном енергијом.

Према његовим ријечима, тих 5.000 домаћинстава са соларним панелима на крововима ће производити нову електричну енергију у домаћем електроенергетском систему једнаку, на примјер, оној која се добије из соларне електране снаге 25 мегавата.

ИЗВОРсрна, фото Би-Би-Си
Претходни текстУјединити се у молитвама за мир и очување Косова и Метохије
Сљедећи текстСутра је Велика субота