Насловна Најновије У Добоју обиљежено 108 година од интернације Срба у злогласни аустроугарски логор...

У Добоју обиљежено 108 година од интернације Срба у злогласни аустроугарски логор (ФОТО)

147
0
У Добоју је обиљежено 108 година од интернације Срба у злогласни аустроугарски логор, који је формиран током Првог свјетског рата.
 
Овај први концентрациони логор у модерној Европи постојао је од 1915. до 1917. године. У њему је било заточено више од 45.000 српских цивила и војника, од којих 12.000 није преживјело рат.

Обиљежавање овог историјског догађаја организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Страдалнике у добојском логору је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве прогласио новомученицима Епархије зворничко-тузланске.

Добојски логор, који је у Првом свјетском рату формирала Аустроугарска, био је прво организовано масовно стратиште у дотадашњој историји цивилизоване Европе.

Први подаци о добојском логору предочени су тек у „Споменици посвећеној мученицима и жртвама добојске интернације из свјетског рата 1915/16. године“, која је урађена приликом освештања споменика, Спомен-костурнице са костима страдалих и Спомен-цркве Светих апостола Петра и Павла 1938. године.

ИЗВОРРТРС, фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Претходни текстСирски: Украјинске снаге у тешкој ситуацији
Сљедећи текстУ четвртак топло, до 18 степени Целзијусових