Насловна Вијести Источно Сарајево У Источној Илиџи обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања

У Источној Илиџи обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања

196
0

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској биће обиљежен данас у Источној Илиџи у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Програм обиљежавања почиње на мјесном гробљу Грлица у општини Источна Илиџа, гдје ће у 11.00 часова бити служен помен и положено цвијеће на споменик првим жртвама НАТО бомбардовања у Српском Сарајеву.

Парастос ће у 11.20 часова бити служен и у храму Свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима за све погинуле Србе у НАТО агресији на Републику Српску, а у 11.30 часова предвиђено је обраћање званичника и умјетнички програм у порти храма.

Обиљежавању ће присуствовати посланик у Народној скупштини Републике Српске Мирослав Вујичић.

Током НАТО операције „Намјерна сила“ погинуло је 46, а рањено најмање 98 припадника Војске Републике Српске, те пет припадника радне обавезе, подаци су Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица. У НАТО бомбардовању Републике Српске погинуло најмање седам цивила, док је најмање 21 цивил рањен.

Снаге НАТО-а бациле су на Републику Српску укупно 1.026 бомби, међу којима је и 13 крстарећих ракета типа „томахавк“, док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона.

Званичан разлог за бомбардовање Републике Српске било гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, када је Унпрофор без доказа одмах за то оптужио Војску Републике Српске.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУбједљива побједа кошаркаша Србије против Пољске
Сљедећи текстПотписивање сарадње Андрићграда и Економског факултета у Источном Сарајеву